Udskriv
Digitalisering af DSB EA (Fleischmann BR 120)

Af Morten Hæstrup

nytbillede1x

At digitalisere lokomotiver i skala N der ikke er forberedt til dekoderindbygning, behøver ikke at være så svært. Det kræver bare lidt omtanke.

Rensning af printpladen.

Den altovervejende hovedregel ved digitalisering af Fleischmann lokomotiver er, at printpladens overside skal "renses", således at det kun er de strømførende printbaner, samt ikke mindst de små metalbøjler der går fra undersiden af printpladen til motoren, der er tilbage.

Inden printpladen er "renset" helt færdig, skal alle eventuelle forbindelser mellem plus/ minus motor, plus/minus skinne samt lysfunktioner afbrydes. Med andre ord, skal hver enkelt del stå alene tilbage uden forbindelse til andre funktioner.

Billede2xx

Man kan fjerne overskydende printbane til pantograferne. Dette er ikke nødvendigt, men kan være med til at
give overblik ved den senere lodningsproces. Husk at forbindelsen skal afbrydes (markeret med den sorte ring)

Printpladen er nu "renset" og der er lavet et hul til dekoderens ledninger. Nogle laver i stedet et snit i siden af printpladen på tværs af en strømbane til ledningerne. En sådan løsning kan bruges, men vil kræve at der laves en "bro" over det sted, hvor strømbanen er brudt.

Dette vil give en ekstra ledning med to lodninger under overdelen og er ikke hensigtsmæssig i tilfælde af en dårlig lodning med efterfølgende kortslutning. Det anbefales derfor at lave et hul som vist ovenfor.

Det kræver godt nok lidt fingerarbejde, når dekoderen skal på plads, til gengæld ser det også lidt prof ud, når dekoderen er på plads og ledningerne er afkortet!

Nu skal der laves plads til dekoderen.

NYT: En læser, som har isat en Kuehn N45 (83210) dekoder, fortæller at denne dekoder er så tynd, at den kan placeres på toppen af printet med isolerende dobbeltklæbende tape, og stadig være under apteringen. Bruger du denne dekoder - eller en af tilsvarende størrelse - er udskæringen i undervognen ikke nødvendig, og du kan gå direkte til afsnit "Isolering" nedenfor.

Udskæring til dekoderen.

Da der ikke er meget plads til dekoderen oven på printpladen, saves et udsnit under printpladen ved siden af motoren.

Billede3x

Det er vigtigt, at der saves nok af, så dekoderen ikke kommer til at sidde i spænd. Det gør ikke noget, at motorakslen er synlig som på billedet ovenfor.

Isolering.

Dekoderen skal limes fast til printet (Så det er nemt at tilse motor mv.) hvorfor der ikke er kontakt mellem akselen og dekoder.

Det er vigtigt, at der ikke er løse forbindelser samt forbindelser mellem de forskellige funktionssteder: Plus motor, minus motor, plus skinne, minus skinne, samt de to lysfunktioner. Mål efter med multimeteret.

Det er ligeledes vigtigt, at der er stelforbindelse i den ene side af undersiden på de klips der holder printpladen fast. I den anden side må der ikke være forbindelse.

På billedet herunder ses, at der er en fordybning i stellet der, hvor der ikke må være forbindelse. Sæt evt. et lille stykke isolerbånd imellem for at være på den sikre side….

Billede4x

Man kan med fordel sætte et lille stykke isolerbånd i fordybningen. Pas dog på at isolerbåndet ikke
hindrer, at der er forbindelse i den anden side. Dette kan nemt ske, såfremt hele klipsen "løftes".

Der må således ikke være forbindelse mellem stellet og strømbanen på klipset. Se nedenfor.

Billede5x

Lodning.

Nu skal der loddes. Start som altid med at lodde ledningerne på uforkortet. Når det er konstateret, at lokomotivet kører ok, kan tilpasningen af ledningerne begynde. Pas nu på ikke at klippe for meget ledning af. Der er rigeligt med plads til ekstra ledning oven på printet, nu hvor dekoderen er placeret nedenunder.

Husk samtidig at dekoderen skal limes fast til printet - dette letter vedligeholdelsen af motoren. Pak derudover dekoderen ind i et stykke tape/ papir eller sæt tape på stellets vandrette og lodrette sider samt undersiden af printet mod strømbøjlerne til motoren.

Dekoderens Ledninger skal loddes på således:

Billede6x

  • grå ledning skal loddes på højre motorforbindelse (grå ring)
  • orange ledning skal loddes på venstre motorforbindelse (orange ring)
  • rød ledning skal loddes på venstre skinneforbindelse (rød ring)
  • sort ledning skal loddes på højre skinneforbindelse (sort ring)
  • gule og hvide ledninger skal loddes på lysfunktionen (henholdsvis gul ring og hvid ring).

Slutteligt skal det understreges, at ovenstående fremgangsmåde virker på mine Fleischmann BR 120ere.

Rigtig god fornøjelse!