Udskriv

Danske Fragtmænd

stykgods

I mere end 150 år fragtede jernbanerne stykgods rundt i landet fra station til station. Som tiden gik skete stykgodstransporten mere og mere i samarbejde med bilerne, med DSB-vognmanden, som kunne bringe godset fra stationen og helt ud til kunden.

Efterhånden blev konkurrencen fra bilerne for stor, og DSB Gods sygnede hen og blev solgt til konkurrenterne, så medens stykgodset nu er forsvundet fra skinnerne, lever det i bedste velgående på landevejen.

Esbjerg

"Danske Fragtmænd", som købte DSB's stykgodsafdeling i maj 2000 og flyttede godset over på vejene, har fragtruter overalt i landet med samlingspunkter i de forskellige fragtcentraler, hvor godset omlades, og de fleste har nok et eller andet sted i landet set de blå biler med det karateristiske røde logo.

dyhrvarevogn 

Varevogn

 dyhrtrailer

Sættevogn

 dyhrlast2

Lastbil

 anhang1

anhænger

Nu og da må dog også fragtmændene ty til jernbanen, når en sættevogn eller et veksellad skal sendes over længere afstande, og så kommer banen alligevel ind i billedet, det kaldtes kombitrafik.

 Danskfragtmen

Danske Fragtmænd-trailer på bærevogn litra Sdgmns Odense februar 1992. Foto Jens Bruun-Pedersen.

DVD_000 

Og så går det derudad...Foto Krabbe & Rasmussen Film


Modellen:

Fra Modelbanen.dk er nu kommet både lastbiler og jernbanevogne med Danske fragtmænds materiel, så nu kan vi også genskabe dette fragtsamarbejde på modelbanen.

fragt_3

Det er flotte og vellignende modeller, som er lavet ved ommaling af vogne fra Roco og biler fra Wiking, og Modelbanen.dk har lavet hele sortimentet:

 transit_1x

varevogn

 DSCN9370xx

Sættevogn

 DSCN9373xx

Lastbil med anhænger.

 DSCN9372xx

Stor lastbil

 PICT0009x

sættevogn på jernbanevogn

 PICT0014x

Veksellad på jernbanevogn

 PICT0007x

Og så kan godset køres ud...

I 2016 har Fleischmann lavet en model med to veksellad fra Danske Fragtmænd, kat. nr. 825204, så nu kan toget suppleres.

825204