Udskriv

(Ide: Lissi Lystmose)

 Birkesmedlim

Birkes med lim.

Lys birkes er udmærket som kartofler eller roer, alt efter hvilken skala man bruger, og i skala N er det nok nærmest som roer.

Bland birkes og fortyndet hvid hobbylim til en grød, og lav nogle bunker på et stykke karton eller lign. der passer i den aktuelle vogn, eller fyld simpelthen vognen op. Det nemmeste er at fylde vognen op, for i vores lille størrelse er det ikke alverden af birkes, der skal bruges.

Grøden skal være meget tyktflydende, så spar lidt på limen.

Faktisk skal limen kun holde sammen på lasten mens du laver den, og jo mindre lim, jo hurtigere tørrer det.

Når det hele er tørt, sluttes evt. af med et tyndt lag mat, klar lak for ikke at tabe noget af lasten undervejs.

Birkes suger vand til sig, så læg ikke alt for meget i vognen.

Efter en times tid, når limen er tør, vil du opdage at læsset er hævet, akkurat som en kagedej. Fjern det overflødige inden du eventuelt sprøjter lak på. Kom ikke lak på før du er helt sikker på at alt er fuldstændig tørt. Ellers lukker du fugten inde, og så rådner din last med tiden.

 Birkesudenlim

Birkes uden lim.

Man kan også lægge birkes direkte i vognen, uden at blande dem med lim, men du taber lasten første gang vognen vælter, og birkes i løs vægt på en modelbane er ikke just det allerbedste.

Kartofler og roer transporteres yderst sjældent, for ikke at sige aldrig, i en flad godsvogn, men udelukkende i åbne godsvogne, der kan være 2- eller 4-akslet.

 Sesammedlim

Sesamfrø med lim.

Sesamfrø kan også anvendes i en håndvending. De lægges i vognen efter samme princip som birkes.