Udskriv

Transport af stålplader er velegnet til jernbanen på grund af vægten og de store dimensioner, som gør det vanskeligt af bruge landevejen. Derfor kan vi stadig se sådanne transporter rundt omkring på banerne.

fraoven

Vi skal også have vogne med stålplader på vores bane. Og det er let: Bunden af en Malthe osteklokke skæres i passende stykker, males og lægges på strøer på en 4-akslet, flad godsvogn.

 farve

En umalet ”stålplade” sammenlignet med de malede.

Det sværeste er at ramme den rigtige farve, idet stålplader i virkeligheden er delvis rustne med et prægtigt farvespil i grå og brune nuancer. Start med at male dem mat grå og mal derefter med brune farver, vådt-i-vådt.

 Rustx

Rustpletterne er fremkommet ved at jeg forsigtigt har gnedet to malede stålplader mod hinanden.
Gør det forsigtigt, for det er bedre at gøre det to – tre gange end at tage for meget af første gang.

 Kantrustx

Rust på kanterne af stålpladerne er fremkommet ved at kanterne forsigtigt er kørt hen over kanten på et bord.Billedet er taget
i kunstig belysning, og derfor kan man ikke helt regne med farven på rusten, men tro mig: Den er meget livagtig på modellen.

Bruger du den rødbrune bund fra osteklokken, kan du i stedet skrabe lidt af malingen af, f.eks. ved at gnide to "stålplader" mod hinanden, og du har den perfekte antydning af rust.

Pas på ikke at skrabe for meget maling af. Mange modelbanefolk begår nemlig den fejl at rust, eller patina i det hele taget, skal gøres tydelig så man kan se det selv på stor afstand.

Begrænsningens kunst er svær. Husk at når du ser en stålplade i model på 1 m afstand, svarer det til at du ser en stålplade i virkeligheden på 160 m afstand. Og hvor meget rust kan du se på 160 m?

 

VB4x

Stålplader i Esbjerg klar til afgang mod Ølgod den 9. marts 2004. Foto Lars Lindhard

Stålplader er tunge, og derfor kører man sjældent med mere end 3 - 5 lag, alt efter pladernes størrelse og tykkelse. Den viste model har kun 2 lag stålplader fordi de i virkeligheden ville være 8 cm tykke og dermed ret tunge.

Og så er der afgang...

forside

Rigtig god fornøjelse.

Steen Lystmose