Udskriv
På den grønne gren

Fremstilling af træer på baggrund af naturens egne materialer.

Tekst og fotos: © Steen Lystmose

Der skal bruges mange træer til en modelbane. Man kan udmærket købe færdige modeltræer der som regel er af plastic.

De er ganske flotte, men også ganske dyre når hele modelanlægget skal beplantes, og det er ikke enhver modelbanemand beskåret at købe færdige træer til hele sit anlæg. Derfor vil vi lave dem selv.

Naturen leverer heldigvis materialer, så man selv kan lave ganske pæne og naturtro træer. Nogle er høje og smalle, andre lave og brede, så der er lidt for hver smag og formål.

Jeg har eksperimenteret lidt med de forskellige planter og buske, og de omtales i det følgende.

Bemærk at træerne kan klippes i form til sidst. Det har jeg ikke gjort på nogen af mine endnu. Det gør jeg først når de bliver ”plantet” permanent på modelbanen.

Et lille tip: Når træerne er færdige kan man give dem en gang billig hårlak. Så fælder de ikke, og de dufter godt i et stykke tid.

Man skal bruge et stykke snor (ca. 1 m pr. 10 træer), en skål, helst med tætsluttende låg (til opbevaring af lim), grønt strømateriale i forskellige nuancer, hvid hobbylim, vand, 3 dråber sulfo, gamle aviser, evt. en flad papæske eller bakke og nogle træ-tøjklemmer.

Hobbylimen kommes i en skål, der er stor nok til, at det største træ kan dyppes vandret i limvandet. Limen fortyndes med vand i forholdet 1 del lim til 5 dele vand. Hvis du gør limen tyndere, vil bladene ikke blive siddende fast på træerne, men vil sidde meget løst. Sulfoen tilsættes for at fjerne overfladespændingen. Der omrøres af og til, 1 - 2 gange dagligt mens arbejdet står på, da limen langsomt vil samle sig på bunden.

Har man nogle træ-tøjklemmer, trækkes de på en snor med ca. 6 - 8 cm mellemrum. De fleste plastic-klemmer dur ikke, da de er riflede, og træerne glider da ud igen. Har man ikke tøjklemmer eller lignende, må man binde træerne fast direkte på snoren. Har du bemærkninger, forslag eller spørgsmål om fremstilling af træer, kan jeg kontaktes her

Steen Lystmose