Udskriv

til spor Z, N, TT og H0.

Druehyld vokser fortrinsvis i løvskov, og er at finde i skovbryn og lysninger. Sidst i juli og begyndelsen af august er de let genkendelige på de stærkt røde bær.

ADVARSEL: Bærrene er let giftige.

Du dør ikke af at spise dem, men bliver "kun" meget syg.

Når man plukker druehylden, skal man tage lidt mere med af stilken, end man skal bruge til det færdige træ. Så har man noget at holde i undervejs, uden at få lim på fingrene.

Det er svært at se hvordan det færdige træ vil komme til at se ud, endnu mens klasen hænger på busken. Stilkene kan ændre form, når bærrene fjernes. Det, der synes at blive et flot og lige træ, kan meget vel gå hen og blive skævt. Og omvendt.

 Druehyldnatura1

Sidst i juli og begyndelsen af august er druehyld let genkendelig på de stærkt røde bær.

 Druehyldroen

Buskads med druehyld i forgrunden og røn i baggrunden.

 Druehyldnatura2

Pluk hele klasen plus et stykke af stilken

Pluk lidt flere end du skal bruge, for nogle vil gå i stykker og nogle vil blive kasseret undervejs i produktionen, og vel ankommet til hjemmet lægger man klaserne på nogle gamle aviser. Har man mulighed for at sidde udendørs eller i en garage, på altan, terrasse, veranda eller lignende, er det det bedste på grund af de små insekter, der uvægerligt vil være i materialet.

Pluk bærrene af et efter et ved at dreje dem med fingrene. Brug ikke en gaffel, for du opnår kun at fjerne de små kviste, der giver træet det naturlige præg.

De nøgne træer hænges til tørre med hovedet nedad i et stykke tid. Sørg for at træerne hænger enkeltvis, f.eks. et træ pr. tøjklemme på en snor. Træerne må ikke røre hinanden da de kan filtre ind i hinanden og blive ødelagt når de skilles ad igen. Jo længere de hænger til tørre, jo mere krymper de. De skal dog hænge mindst et døgn, da "barken" på træet skal være helt tør. Ellers binder limen ikke.

Det første lag løv, man sætter på, skal være mørkt, og her kan man sagtens tage det billige. Det er kun for at øge limefladen til de ydre lag løv. De inderste blade på et træ synes mørkere end de yderste på grund af skygge, og det efterligner vi i model ved at bruge mørkegrønt i de indre og lidt lysere nuancer på de ydre lag løv.

 Nakeddruehyld

Druehyld som den ser ud lige før løvet limes på.

Hold træet vandret, og dyp det i limen, så der kommer lim på de kviste, der skal have løv.

Drej træet rundt, så der kommer lim på alle kviste. Spray-lim kan bruges, men med stort spild.

Hold træet hen over en avisside, en flad papæske eller lign. og drys strømateriale på. Spar ikke på det, for der skal løv alle de steder, hvor der er lim. Skulle der komme lim og dermed også blade på stammer, store grene m.v., så fortvivl ikke. Det kan fjernes bagefter.

Det skal fjernes mellem hver limning, da det ellers vil blive for fastsiddende. Overskydende strømateriale kan samles op bagefter og bruges igen.

Hæng træet til tørre på snoren. Her er det nemmest, hvis man har sat tøjklemmer på snoren.

 Druehyldfg

Træer af druehyld med første lag løv.

De skal hænge til tørre i mindst 10 timer, inden man gentager arbejdsgangen. Er tørretiden mindre, vil det første lag lim blive opløst, og bladene ligger bare og svømmer rundt i limen til ingen verdens nytte.

Gentag arbejdsgangen. Således fortsætter man, indtil træet har den ønskede mængde løv og farve.

Såfremt man ønsker et træ med små blade, skal man ikke starte med farvet savsmuld, men gå direkte til grønt fibergræs. I en lysegrøn nuance er det udmærket til f.eks. nyudsprungen bøg.

Løv af skumgummi giver et flot udseende, men det kan være vanskeligt at lime direkte på træet.

De skæve og mislykkede træer kan man klippe i stykker og supplere et andet træ med. Både træ og ekstra-grene skal være "færdigbeløvet" inden du bygger et træ, da de kan ændre form undervejs. Sæt træet opret i en klat ler eller en skål med vådt sand, og byg det op ved at lime grene på.

Skovafdruehyld 

Man kan bygge en hel skov af træer på basis af druehyld.

 Druehyldogbynke

Ved at kombinere forskellige former for træer, kan skoven blive mere eller mindre tæt.
Her er det en skov af træer på basis af druehyld og bynke.

Steen Lystmose