Udskriv

Til spor N, TT, H0 og 0.

Til dette formål anvendes en ukrudtsplante.

Den vokser på grøftekanter samt på marker og enge. Jeg har af en tidl. højskolelærer fået at vide, at det er grå bynke, men jeg kan ikke få den ældre plante til at ligne tegningen i Politikens Farve Flora. Planten er flerårig, og jo ældre den er, jo tættere er den. Den bliver mellem 20 og 80 cm høj, alt efter hvor den står.

Der kan laves to slags træer af bynke, nemlig af en ung og en ældre plante. Vi starter med den ældre. Den kendetegnes i naturen ved at være brun og meget tæt. Den ses meget tydeligt når den står i engen eller i vejsiden.

 Bynke2

Den ældre plante er tæt og meget mørkebrun.

 bynke6

Den ældre plante kan blive meget tyk, men jo tykkere, jo lavere. Til vores brug har
det ingen praktisk betydning, for vi klipper jo alligevel lidt af den når træet er færdigt.

 Bynke5

Planten kan have både grønne og brune blade. Disse fjernes inden træerne får løv.

Den kan plukkes fra juli til et godt stykke ind i efteråret.

Hæng evt. planten til tørre i garage etc. natten over, så insekterne kan forsvinde. Yderligere tørring er ikke nødvendig.

Ophængt med toppen nedad i et tørt lokale, f.eks. udhus, garage, kælder- eller loftsrum, kan de holde sig indtil man skal bruge dem. Så kan man plukke dem en dag det er fint vejr, men kan vente med at arbejde videre på dem til det bliver regnvejr. Eller vente helt til vinter, for det er hyggeligt at sidde og lave træer mens vinden tuder i de nøgne træer og sneen fyger sammen i driver. Nå, det var et sidespring. Tilbage til den grå bynke.

Man fjerner simpelthen kviste fra træet, indtil man har et træ der er lidt større end ønsket. Det giver et højt, forholdsvis smalt træ. Det kan evt. klippes i en passende form til sidst.

Til en tæt skov er det et perfekt træ.

Man kan spare på strømaterialet ved kun at komme løv på de sider, der kan ses. Træer, der skal stå midt i skoven, behøver kun strømateriale i toppen.

Den brune farve på resten af træet giver den naturlige, mørke farve i skoven, og stammerne er vellignende og meget naturtro.

Til de store skala-størrelser behøver man ikke gøre andet end klippe og (sprøjte)male planten for at få et vellignende træ. Husk at dække stammen så den ikke også bliver grøn!

Hold træet vandret, og dyp det i limen så der kommer lim på den yderste flade hvor der skal være løv. Drej træet rundt så der kommer lim på alle siderne, men undgå at dyppe hele træet i limen, for det suger bare limen til sig og gør kronen meget tung. Spray-lim kan bruges, men med forholdsvis stort spild. Hold træet hen over en avisside, en flad papæske eller lign. og drys strømateriale på.

Spar ikke på det, for der skal løv alle de steder hvor der er lim. Skulle der komme lim og dermed også blade på stammen, så fortvivl ikke. Det kan fjernes bagefter. Det skal fjernes mellem hver limning, da det ellers vil blive for fastsiddende.

Overskydende strømateriale kan samles op bagefter og bruges igen, og det er derfor det skal gøres over en flad æske, avis eller lign.

Hæng træet til tørre på snoren. Her er det nemmest hvis man har sat tøjklemmer på snoren. Bemærk at især bynke er slem til at dryppe, så læg noget under der kan opsamle dryppene.

Bynke har suget meget lim til sig, og skal tørre i mindst et døgn inden du kan arbejde videre med det.

Gentag eventuelt processen hvis der er "helligdage" eller hvis det brune skinner for meget igennem. Slut af med at give hele træet en gang billig hårlak så det ikke fælder.

Da planten fra naturens hånd er gennemtør, suger den meget lim til sig. Dette bevirker at det færdige træ får en lidt tung krone. Det skal med andre ord sættes godt fast på dit anlæg.

 Bynke1

Bynke, lige plukket og stadig med lange brune blade. Til højre et færdigt
træ, endnu ikke klippet i facon. Sammenlign størrelsen med tændstikæsken.

 Bynke4

To træer af bynke. Ved at klippe træerne kan man få mange forskellige former og faconer,
ligesom man kan få træer med synlig stamme eller krone helt ned til jorden. Frit valg.
Ingen af de viste træer er klippet, men man behøver ikke have ret meget fantasi for at kunne se mulighederne.

 bynke7

Ved at blande træer af druehyld og bynke får man en flot, varieret skov.

 bynke8

Grå bynke giver en tæt skov. Hvis man vil have en optisk afstand mellem to spor på modelbanen, vil en lille skov
af grå bynke gøre udmærket fyldest. Plant en lille skov mellem de to spor, og de synes milevidt fra hinanden.

 Bynke3

Træ af grå bynke, sammenlignet med træer af røn.

Træer af røn omtales særskilt i et senere afsnit.

Steen Lystmose.