Udskriv

Til spor Z, N og delvis H0.

liguster1

Liguster, mest kendt fra hække, har en kort blomstringstid, som regel omkring industriferien, hvor man er bortrejst.

Blomsterne plukkes af og hænges til tørre med hovedet nedad, indtil de er tørre og visne. Det tager 4 - 6 dage.

Efter afblomstring af ligusteren kan man også plukke de nøgne "træer" og hænge dem til tørre i et døgns tid. "Barken" på træet skal være tør, ellers binder limen ikke.

Arbejdsgangen er ens for de to typer træer, og derfor behandles de under ét i det følgende.

Det første lag løv, vi sætter på, skal være mørkt. Det ses næsten ikke på det færdige træ, og her kan man sagtens tage det billigste af det billige.

Det er kun for at øge lim-fladen til de næste lag løv, så hvis man har lidt brunt, sort eller anden mørk farve i overskud, kan det udmærket bruges. De inderste blade på et træ synes mørkere end de yderste, og det efterligner vi i model ved at bruge mørke farver i de indre og lidt lysere nuancer på de ydre lag løv.

Hold træet vandret, dyp det i limen, og drej det rundt så der kommer lim på de kviste, der skal have løv. Spray-lim kan bruges, men 80 - 95 % af limen går til spilde fordi det går ved siden af eller mellem grenene.

Hold træet hen over en avis-side, en flad papæske eller lign. og drys strømateriale på. Spar ikke på det, men bare hæld til. Overskydende strømateriale kan samles op bagefter og bruges igen. Hæng træet til tørre. Her er det nemmest, hvis man har sat tøjklemmer på snoren.

De skal hænge til tørre i mindst 10 timer inden man gentager arbejdsgangen. Er tørretiden mindre, vil det første lag lim blive opløst, og løvet ligger bare og svømmer rundt i limen til ingen verdens nytte.

Gentag arbejdsgangen. Således fortsætter man, indtil træet har den ønskede mængde løv og farve, men oftest er det nok med to gange hvis man bruger liguster med blomster. Uden blomster skal man nok regne med 3 gange løv.

 liguster2

Begge ovennævnte metoder giver høje, smalle træer, der er velegnet til en allé, ung løvskov, store buske, levende hegn eller lign., men det skal ingen hemmelighed være at jeg fortrinsvis anvender liguster til levende hegn.

ligusterhegn1

Med blomster bliver træet tæt, og uden blomster kan der blive lidt luft mellem grenene. Smag og behag.