Udskriv

Til spor N, H0 og 0.

Til disse træer har jeg anvendt de visne blomster fra en staudeplante med navnet fjerbusk.

I vild tilstand er planten meget sjælden og derfor er den fredet! Pluk den ikke, men lad den stå.

I haverne er den forædlet og derfor ikke fredet, så hvis man ikke har den hjemme i sin egen have, må man gå på skud i andre haver. Husk at spørge om lov først.

Bedste plukke-tidspunkt er sidst i juli og begyndelsen af august. Efter afblomstring ændrer blomsten facon og forvitrer efter nogen tid, så man skal holde øje med den og plukke den i rette øjeblik.

† ADVARSEL †

Spis ikke de små frugter.

De indeholder blåsyre, og er meget giftige.

† Døden er hurtig, men smertefuld †

Er de små blomster blevet til bær, skal disse smides langt væk, uden for børns rækkevidde.

Normalt drysser bærrene blot ned på jorden, så hvis man ikke har små børn, kan man gøre det samme, altså blot lade dem falde til jorden eller smide dem i skraldespanden.

Når bærrene rådner, forsvinder blåsyren og jorden er ikke giftig bagefter.

Husk at vaske hænderne grundigt bagefter!

Der bliver nogle pragtfulde hængebirk og hængepil af blomsterne.

De er lidt mere besværlige at lave end de andre træer, for man skal hele tiden sørge for, at de enkelte grene ikke rører hinanden under tørringen, da de ellers vil blive limet sammen. Og man skal på den anden side heller ikke pille for meget ved dem, for så falder bladene af. De er tørre fra naturens hånd, så yderligere tørring er ikke nødvendig.

Modsat alle andre træer skal de tørre i opretstående stilling, når der er sat blade på, for ellers vil grenene på det færdige træ pege lige op i luften.

 Fjerbuskinnatura

Planten lige taget ind fra haven. De skal ikke tørre yderligere, men er klar til at få løv på.

Hvis man laver et stort træ vil jeg anbefale at man tager et par bundter med grene ad gangen og ikke dem alle på én gang. Ellers kan det knibe med at man kan styre alle de lange grene, så de ikke bliver limet sammen. Øvelse gør mester.

Løv af skumgummi er uegnet til disse træer. Man kan sagtens få det til at hænge fast på træet, men det virker for dominerende. De lange, tynde grene kommer ikke til deres ret.

Både hængebirk og hængepil har små blade, og det der giver det bedste resultat, er græsfiber, af nogen fejlagtigt kaldet "tossegræs", eller fint savsmuld. Bladene på hængebirk og hængepil skal være lysere end på andre træer. Dels ser det godt ud, dels er de det også i virkeligheden.

Træerne er måske en anelse for store til spor N uden at blive klippet og lidt for små til spor 0, men til H0 er de simpelthen pragtfulde.

Fjerbusksomtre 

Fjerbusk giver nogle pragtfulde hængebirk eller -pil. De kan med
fordel klippes så de bliver pænere (er ikke sket med de viste).

 Fjerbusksomtre2

Kom ikke for meget lim og løv på grenene. Især det venstre træ har fået
lidt for meget, og det bliver duknakket efterhånden fordi kronen bliver for tung.

Steen Lystmose