Udskriv

 Bag et Marcipanbrød

Mit første byggeprojekt…

af Jan Wilken

 ohj-diesel-fra-1952-med-veterantog-2a

OHJ DL 39 med veterantog 1988. Foto Alf Blume.

Jeg har længe haft lyst til at prøve at bygge et lokomotiv helt fra bunden.

Et stykke tid overvejede jeg, om jeg skulle prøve et Weinert byggesæt bare for at prøve det. Men der er jo ingen byggesæt i spor N, og da jeg er en stædig fan af N blev det ikke rigtigt til noget.

Der kom først gang i den, da Steen Lystmose med et smil på læben sagde at man da ikke kunne lave et lokomotiv fra bunden i spor N… Jeg begyndte igen at kigge efter et projekt jeg kunne bygge og var mange forskellige igennem, inden jeg endte ved marcipanbrødet. Jeg opdagede ved et tilfælde, at en Roco V200 har samme akselafstand mellem de yderste aksler som et marcipanbrød, og så har jeg altid være vild med det lokomotiv.

Jeg startede med at finde tegninger og billeder frem fra diverse blade og bøger. Jeg valgte at bygge M39 fra OHJ pga. jeg kunne få mærker fra KM tekst.

IM000036x

Jeg tegnede modellen ind i Auto CAD og fik en kollega til at fræse modellen ud i 0,5mm. messing, det blev til 3 stk.

Nogen vil måske sige at så bliver alt nemmere, men jeg har senere selv skåret en model ud i messing med en lille sav og det gik fint. Efter udskæringen måtte jeg forlænge siderne en smule, efter at undervognen var færdig for at få plads nok til bogierne.

IM000040x

Jeg startede derefter på undervognen, jeg lagde en ekstra aksel ind i mellem de to på V200 bogien. Det er ikke muligt at få den ekstra aksel til at virke, men det er ikke til at se på den færdige model. Jeg har også brugt motoren fra V200'en, i første omgang med træk på begge bogier, men det er jeg gået væk fra igen pga. vibrationer i modellen, men den trækker stadig fint.

Jeg lagde en dekoder i og testkørte den, alt fungerede som det skulle.

IM000046x

Herefter begyndte jeg at samle overdelen, som er loddet sammen, jeg har brugt en ganske almindelig loddekolbe. Det var ikke nemt til at begynde med, da jeg ville gøre det så pænt fra begyndelsen, men jeg fandt dog hurtigt ud af, at hvis jeg brugte lidt ekstra tin og så sleb det overskydende væk fik jeg det bedste resultat.

Taget er bukket i 0,3mm messing og derefter skåret ud i facon.

IM000082x

Fronterne på taget forsøgte jeg at bukke i messing, dog uden held, derfor har jeg lavet dem af plastik spartelmasse hvilket dog endte med et rimeligt resultat.

strip

Da grundmodellen var færdig, limede jeg plastikstrips på som stafferinger. Jeg brugt 10 sek. lim. Da stafferingerne var limet på, sleb jeg dem tyndere.

IM000275x

Da jeg var tilfreds med modellen gav jeg den en grundmaling. Her skal man sørge for at det er en maling der binder på messing, ellers vil malingen skalle af, når man senere maler modellen. Der er flere typer maling på markedet.

Modellen skal tørre i min. 24 timer, inden jeg giver den det næste lag maling, og jeg vælger altid at farve modellen i grundlæggende farve, altså her rød, inden jeg maler stafferingerne, så er det er nemmere at få dem smalle og fine.

Jeg bruger tape til at indkredse linierne. Derefter giver jeg modellen en gang klar lak. Det gør jeg for at skjule filmen på mærkerne, de er altid blanke, så på den måde kan man ikke se forskellen mellem mærkerne og modellen.

Når mærkerne er tørre giver jeg modellen endnu en gang klar lak for at indkredse dem. Herefter får modellen så den lakglans som jeg synes den skal have, her har jeg brugt en halvblank lak.

Overdelen er nu klar til at få vinduer i og blive monteret på undervognen…

 IM000213x

IM000215x

Jeg mangler stadig at lave bogiesider til modellen, men jeg er ikke helt klar over hvordan jeg skal gøre det endnu. jeg har fået taget en masse nærbilleder som jeg er ved at studere. Men jeg skal nok vende tilbage med et par billeder og lidt forklaring når jeg har løst problemet.

Mange vil sikkert tænke, at det er for svært at starte på et sådan projekt, til det vil jeg lige sige, at jeg ingen håndværkeruddannelse har eller lignende. Jeg er nok bare ikke bange for at prøve, jeg har siden bygget en MX-overdel, som er omtalt andetsteds, og er lige nu i gang med at bygge den lille H-maskine " Jacob" fra VVGJ i messing.

PICT0069x

Så spring bare ud i det, det er sjovt….

Jan Wilken