Udskriv

Et Nordbanetog

Nordbanetog1

Tikøb Hobby annoncerede i 2002 et rigtigt epoke 3-nordbanetog til N-folket.

Nordbanen, som går fra Hellerup over Hillerød til Snekkersten, blev i mange år befaret med damplokomotiver Litra S og forskellige typer personvogne.

Under krigen måtte DSB på grund af de begrænsninger, krigen satte for bilkørsel, skaffe flere pladser i togene, og DSB byggede derfor fra 1943 nye stålvogne til Nordbanen. Disse vogne fik litra CL og var storrumsbogievogne. Vognene fik 86 pladser på 2+3 lædersofaer og vognene havde toilet. Vognkasserne blev lavet helt i stål. Bogier og undervogne var genbrug fra ældre CM vogne. Herudover levede DSB en lidt kortere version, litra CLE, som havde rejsegodsrum i den ene ende.

Se en video fra 1943 med Cl-vogne her.

Det typiske nordbanetog bestod herefter i mange år af en S-maskine med en række CL vogne og sidst i stammen en CLE.

Senere - omkring 1959 - da 1. klasse indførtes i nordbanetogene, kom litra AL til som første vogn efter lokomotivet. AL, der havde store vinduer, kaldtes "akvariet", for der sad jo "guldfiskene".

CL-vognene blev senere brugt på mange andre strækninger, bl.a. hængt på en MO og med litra CLL, efter at der var monteret styreledning. De sidste CL -vogne forsvandt med MO'erne i 1984.


Modellerne:

litraS

Tikøb lavede en S-maskine, blev leveret som en umalet overdel med røgskærme, men uden undervogn. Selve overdelen var støbt i resinplast, medens røgskærmene var støbt i hvidmetal. På billedet er overdelen sat på en Arnold-underdel, hvor Tikøb satte en ekstra bagløber på.

CLE_01

Til at sætte på krogen ville Tikøb lave en CLE-vogn, ligeledes støbt i Resinplast, og prototypen så således ud.

Vognen kom så vidt vides aldrig i produktion.