Udskriv

Broen over Skjern å

3. del.

Da å-bunden var færdigtørret fik den en gang brun maling for at sikre, at den hvide farve ikke ville dukke frem.

Pontonen blev slebet af en balsaklods og fik en gang murpapir, printet ud på laserprinteren. Papiret blev fastgjort med en limstift og forseglet med noget tapetklister.

 1x

Pontonen er på plads. Mangler stadig sten-forstærkning og patinering

 2x

Midtermodulet med gipsbunden der netop er blevet brun. Sandet er endnu ikke lagt.

Herefter dækkede jeg å-bunden med noget fint sand i forskellige nuancer og grovheder for at give noget variation. Først en gang hvid snedkerlim på hele bunden for at binde sandet, derefter rigeligt med sand på. Det overskydende sand fjernes når limen er næsten tør. Små justeringer kan sagtens gøres bagefter ved at lægge sand forskellige steder og fæstne det med fortyndet lim fra en plastic-pipette. Derved er det let at styre.

 3x

Sandet er fordelt, men det overskydende er ikke fjernet.

Forstærkningerne omkring pontonen og landfæsterne laves af kirkegårdssten. Først lægges de på plads i de mængder og former man ønsker, hvorefter de fæstnes med rigelige mængder af meget fortyndet snedkerlim og en pensel.

 4x

Sten-forstærkningerne er netop limet fast. Limen er endnu ikke tør. Den glinser i lyset.

 5x

Limen er tør og det færdige resultat bedømmes. Skal der justeres med mere sand eller flere sten ?

Sivene i å-kanten blev fundet fra en pensel. Jeg borede en lang række huller i begge sider af åen. Heri fyldte jeg op med penselhår i forskellige længder. Det var et tålmodighedsarbejde!. En pincet lettede det dog lidt, men stråene måtte ikke være ens i længden. Det så mystisk ud. Da hullerne var fyldte blev de fyldt op med fortyndet hvid snedkerlim.

Næste dag studsede jeg sivene så de passede i størrelsen.

Vandet var noget af et kapitel for sig selv, og jeg var meget i tvivl om hvordan det skulle laves. Der findes flere forskellige metoder og markedet har også forskellige forslag. Efter noget søgning på nettet og rådføring med forskellige ”kolleger”, endte jeg til sidst med at ville forsøge den metode Alfred Bernschneider bruger og viser på sin hjemmeside: www.meine-n-welt.de.

Det er et to-komponent epoxy-materiale der hærder efter sammenblandingen. Jeg fandt produktet hos: www.hobby-world.dk der forhandler forskelligt udstyr og materialer til modelflyvere.

Første projekt var at forsegle kanterne så ”vandet” ikke flød ud af åen. Væsken er noget tyndtflydende til at begynde med, og kan sagtens forsvinde igennem mindre sprækker. En sort plastpose på et stykke træ blev fastgjort med skruetvinger. Hullerne hvor sivene var sat i var lidt af et problem. Var de ikke tætte ville vandet løbe ud den vej, så jeg var over alle hullerne endnu engang med lim. Denne gang ufortyndet for at være sikker.

Forskellige genstande: en henkastet cykel, en utæt båd og et par fortøjningspæle blev placeret således, at de blev forseglet i massen.

Modulet blev sat op på en kasse, således at det stod i vatter og jeg samtidigt kunne inspicere det nedefra. Skulle der være utætheder ville jeg gerne opdage dem i tide. Heldigvis forløb det hele fint, og resultatet blev meget bedre end jeg havde turdet håbe på.

Det eneste jeg senere fortrød ikke at have husket inden vandet blev lagt i, var forskellige former for græspulver, mos, der kunne have illuderet alger ol. Det havde været fint at kunne se igennem vandet.

 6x

Så er vandet på plads. Stråene har fået lidt grønt græs for at illudere det græs
jeg ikke fik lagt ned i vandet. Fundamentet til broen er ved at blive limet fast.

 8x

Det færdige resultat med en let patinering.

 9x

En lille jolle er forankret ved fortøjningspladsen.

 9ax

En gammel, sunken båd.

 10x

Det midterste modul set i sin helhed.

Landfæsterne på hver side af åen blev, efter at vandet var størknet helt, lavet af noget krydsfiner der var malet gråt. Overgangen til den øvrige del af modulet blev dækket med lidt kirkegårdssten og noget grønt græs.

Tilbage manglede kun noget bevoksning langs strækningen. En række grantræer, der fik græsfarver i forskellige nuancer, blev plantet i et langt læbælte.

11x 

Læbæltet af grantræer

Der er stadig ideer på tegnebrættet med yderligere detaljer, men i de store træk er modulet færdigt.

Steen Thunberg