Udskriv

Koblingsskakt

til Fleischmann standard- og profikobling

Hvis du bygger vogne helt fra bunden, uden at bruge en fabriksfremstillet undervogn, vil et af de største problemer være koblingsskakten. Man kan ikke købe koblingsskakter i løs vægt.

Her er en nem måde at løse problemet på.

Du skal bruge plaststrips i følgende størrelse:

1 x 4 mm
1 x 2 mm

Du kan også vælge at skære de enkelte stykker ud fra plastcard, men det er nemmere med strips.

Derudover skal du bruge et rundt søm, et loddespyd, en rund plasttrip eller lign. Det er ligegyldigt hvad det er lavet af, når blot det er 1 mm Ø og mere end 4 mm langt.

Vi starter med den 4 mm brede plaststrip. Her skal vi bruge 3 stykker, hver med en længde på 6 mm. Husk at der skal bruges to skakter pr. vogn, så skær 6 stykker, mens du er i gang.

Af den 2 mm brede strip skal vi bruge 2 stykker på hver 4 mm længde pr. skakt, altså i alt 4 stk.

Hjemmelavetkoblingdele 

Delene som de ser ud, inden skakten samles. De afmærkede huller skal først bores til allersidst.

Lim de 5 dele sammen som en kasse, der er åben i den ene ende. Bemærk at de smalle sider skal sidde indvendigt, mens endestykket skal sidde udvendigt.

Hjemmelavetkoblingvirke 

Skakten som den ser ud når den er skåret igennem. Splitten (den orange del)
vender vi tilbage til senere, men bemærk at siderne sidder indvendigt.

Når du har samlet skakten og limen er helt tør og hærdet, borer du et 1 mm hul 1,5 mm fra kanten i den åbne ende af skakten. Der sker ikke så meget ved, at du flytter hullet en anelse længere ind, udover at det begrænser koblingens bevægelser. Vær omhyggelig med at hullerne i de to plader er nøjagtig lige over hinanden, så splitten vil sidde lodret.

Derefter tager du en Fleischmann kobling, enten en standardkobling nr. 9521 eller en Profikobling nr. 9541. Sidstnævnte kun hvis du er sikker på, at skakten bliver placeret i korrekt højde. Ellers kan du vælge adapter nr. 9571, som sammen med kobling nr. 9570 er højdejusterbar.

Stik enden af koblingen ind i skakten og sæt splitten ned gennem den øverste plade, koblingen og den nederste plade. Når koblingen er i hvilestilling, vil den følge bunden af skakten, så hvis bunden ikke er vandret, vil koblingen heller ikke være det.

Slib eventuelt det overskydende af splitten under skakten.

Hvis du vil have fjeder i skakten, skal den indsættes før koblingen. Jeg vil dog fraråde brug af fjeder, og så lære at leve med at koblingen ikke centrerer automatisk. Det skyldes at der i skakten på en købevogn er en mindre fortykkelse af væggene, der er med til at holde fjederen på plads, men denne fortykkelse har vi ikke i vores skakt. Derved kan vi risikere at fjederen vil krølle sig sammen, koblingen vil sidde skævt, og det er umuligt at rette på fjederen uden at ødelægge skakten. Det skal i den forbindelse indskydes, at skakten oprindelig blev udviklet til brug for fast sammenkoblede vogne, se senere i teksten.

 Hjemmelavetkobling2

Kobling og skakt, set ovenfra.

Hvis din koblingsskakt skal limes fast under en vogn, vil hovedet på splitten muligvis være i vejen. Så vender du blot splitten, så den bliver skudt op gennem skakten i stedet for ned gennem den. Hvis der er noget, der rager ud på oversiden af skakten, skal det slibes ned inden skakten monteres. Ellers vil den sidde og vippe over spidsen af splitten, eller splitten vil blive skubbet ned med risiko for at den vil falde ud på et tidspunkt.

Splitten skal gå stramt i hullet, så det ikke er nødvendigt med limning, men hvis splitten skal limes fast, skal du sørge for at der ikke kommer lim ind i selve skakten, for så limer du koblingen fast, så den ikke længere kan bevæges. Du kan eventuelt nøjes med at "forsegle" splitten med en dråbe neglelak, når den er sat på plads.

 Hjemmelavetbogie2

Her er en koblingsskakt bygget sammen med en hjemmelavet bogie.

I stedet for en Fleischmannkobling kan man også anvende en fast kobling, i fald vognene skal køre som fast sammenkoblede. Til denne skakt skal anvendes en koblingsstang som laves af plaststrippen på 1 x 2 mm. Se i artiklen Koblingssalat hvordan du laver den.

Rigtig god fornøjelse.
Steen Lystmose