Udskriv

Ledvogterhuse

kastrup2 

Vogterhus nr. 37a mellem Vordingborg og Klarskov. Foto Jens Bruun Pedersen 1966.

I de gode gamle dage, hvor arbejdskraften ikke var så dyr, og hvor jernbanernes sikringsanlæg ikke var så avancerede, blev leddene eller bommene ved de fleste overkørsler betjent af en ledvogter.

 vogterske

ledvogterske Olga Christensen. Kilde Birgit Gents.

Arbejdet bestod i at hæve og sænke bommene, når der kom tog. Ofte var faderen ansat som portør ved Statsbanerne, og det var så "mor" der stod for ledvogtningen - udover børnepasning, rengøring, madlavning og alt det andet...

Ledvogteren boede i mange tilfælde med hele sin familie på stedet i en lille tjenestebolig, som var et lille hus med stue, køkken og et par værelser og lokum i gården. Udenfor var der ofte en lille have, hvor familien kunne dyrke lidt grønsager.

Ledvogterne og de fleste af deres huse forsvandt i takt med, at overkørslerne blev automatiserede (eller nedlagt), og den sidste ledvogter gik på pension omkring 1975. De endnu eksisterende ledvogterhuse bruges i dag som boliger.

 ledvogterhus-i-hoerningx

Tidligere ledvogterhus, Hørning. Kilde Stilling Gram Lokalhistoriske Arkiv.


Modellen:

IMG_0150

Epokemodeller har lavet et lille ledvogterhus i skala n, så nu er der mulighed for at få epoke-3 miljø ved overkørslerne.

byggesaet

Huset kommer som et samlesæt og består af dele i laserskåret pap. Delene sidder i ark, men er lige til at trykke ud og er klar til samling.

Epokemodeller har en generel vejledning til samling af laserskårne huse, og gør opmærksom på, at delene skal samles med lim. Celluloselim, dana/Karlsons klister eller uhu er de mest anvendelige. Undgå vandbaserede limstoffer eller maling på større flader.

Tørfarve kan bruges til patinering.

Hans Peter Rasmussen har bygget huset til sit anlæg og fortæller, at huset er ganske nemt at bygge efter den medfølgende vejledning , og tilføjer "som det fremgår af billederne er det muligt (ved manglende koncentration?) at lave faldefærdige huse/hærværk uden problemer (vinduerne)".

 IMG_0154

 IMG_0156

 IMG_0150

Kilder:
Jens Bruun Pedersen "1898: Vogterhuse", Jernbanehistorisk Årbog 1998,
Hjemmesiden "Stilling-Gram lokalhistorie".
Der kan læses om ledvogtere og overkørsler i:Birgit Gents "En kystbanepiges notater", Samlerens forlag 1979,
"Tog i tiden 2008" Jernbanemuseets Årsskrift.