Udskriv

Rødt slutlys på Minitrix’ MY-serie

af Steen Thunberg

frikke3

My 1117 og 1149 i Roskilde 1984. © Erik Frikke.

Jeg har fået fremstillet et lille print der kan erstatte lyset i Minitrix' My-serie med lysdioder. Derved kan man få rigtigt rødt slutlys. En anden fordel er at man med en special-dekoder med flere udgange kan styre frontlyset, således at der er mulighed for at køre med alternative frontbelysninger.

baglys_030ax 

Byggevejledning:
Samlesættet består af:
a) 2 printplader
b) 6 hvid/gule leds
c) 4 røde leds
d) 6 modstande 681 Ohm
e) 4 modstande 821 Ohm
f)  6 ledninger

For at lodde komponenterne på printet skal der bruges en loddekolbe med en fin tynd spids og en god pincet.

Sættet pakkes ud af posen og de enkelte dele identificeres. Det kan være en fordel at lave begge print samtidigt. Vent med at pakke de små smd-komponenter ud af emballagen indtil umiddelbart før de skal loddes på printet.

Start med at montere de 2 modstande R1 og R3 lodret, i midten af printet. Det er modstandene til de hvide leds og er påtrykt nummeret 681. Bagefter loddes de 2 næste modstande R4 og R5, som er nummereret 821, på hver sin side af R1 og R3. Vent med at montere R2 til senere. Det har ingen betydning hvilken vej de 4 modstande vender, så længe de monteres lodret.

dia1

Derefter loddes de 2 røde leds på nederst på printet. Det er vigtigt at de vender rigtigt ! På bagsiden af SMD-led’ene er der en trekant. Trekanten skal ved højre led vende mod højre – og ved venstre pege mod venstre. Retningen på lysdioderne er vist på billedet af printet.

På samme måde loddes de to hvide lysdioder på lige oven over – begge med samme retning som de røde. Den sidste hvide frontlanterne skal monteres med pilen mod højre.

Næste punkt er at lodde en lille bro, der forbinder de 3 lodde-øer der ligger diagonalt på printet. På billedet er broen vist med rød streg. I det ene af hullerne monteres samtidigt en rød ledning. Afslutningsvis loddes den sidste modstand (R2) på plads, og de sidste 2 ledninger. Se på billedet hvilke farver.

Til sidst testes printene. Sort ledning sættes til – og de røde til plus, hvorefter alle dioder burde lyse.

 

 

baglys 003xx

Det færdigmonterede print med loddebroen øverst.

Nu er printene klar til montering på lokomotivet.

Montering:

Først fjernes holdere og glødepærer i begge ender af lokomotivet. De 2 sorte ledninger loddes på ledningen, der kommer fra strømoptaget. Den røde ledning til frontlysene loddes på lysudtaget i hver sin ende af printet på lokomotivet.

baglys_046x

klikbart billede

Ledningen til slutlyset, monteres på lysudtaget i den modsatte ende af lokomotivprintet. På billedet herover er ledningen loddet på en kobberbane der fører til lysudtaget. Ønsker man i stedet at tilslutte slutlyset på selve lysudtaget i hver ende af printet på lokomotivet, erstattes ledningen blot med en længere.

baglys_004x

Når de 2 print er monteret i hver sin ende af lokomotivet testes atter. De tre hvide frontlys skulle gerne lyse samtidigt med de 2 røde i den modsatte ende, i forhold til kørselsretningen. Chassiset kan nu lirkes på plads. Det kan være en ide at fæstne printpladerne, men burde ikke være nødvendigt.

baglys-1

Der kan opstå falsk lys i toplanternen når de røde lamper lyser. Dette problem kan løses ved at dele glasset mellem den øverste lanterne og de to nederste. Dette gøres nemmest ved at tage glasset ud med en tandstik og derefter save plasten over. Laves der samtidigt en afskærmning, f.eks af et lille stykke karton mellem lanternerne, vil det røde lys ikke kunne anes i toplanternen.

baglys_008x

Herefter er MY’en klar til indsættelse i køreplanen.

Alternativ frontbelysning:

Printet er indrettet således, at hver enkelt hvide frontlygte kan styres uafhængigt af de øvrige, hvis man undlader at lave broen mellem de 3 lodde-øer.

Dette kan kun udnyttes hvis man monterer en dekoder med flere udgange. Derved har man, ved at ændre CV’ene for funktionsudgangene, mulighed for at lave enkelte af de kombinationer for kørelys, der var gældende indtil 1975. Desværre er det i enkelte af disse kombinationer ikke muligt samtidigt at have rødt slutlys. 

1-gul    3-gule         2-gule-skraa          2-gule-lige

Almindelig kørsel        Særtog       Rangertræk

 

Vejledningen kan hentes som pdf-fil her.

Jeg har et mindre oplag af printet til salg.. Er du interesseret, Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.