Udskriv

Det gule Palæ

235_ii_18_dsb_kommandopost-det20gule20palae-_kbh_gb_16_3_1964

Det gule Palæ 1964. Foto Erik V. Pedersen.

Det gule Palæ var -som de fleste sikkert vil vide - kommandopost på Københavns Godsbanegård, "Kommandopost Tårnet" (kt). Kommandoposten blev opført i 1909 og var i brug indtil 1. august 2010, hvor posten blev nedlagt. Der kan læses om posten i storhedstiden og det travle liv omkring den hos Erik V.Pedersen.

De fleste kender nok især Det gule Palæ fra "Olsenbanden på Sporet", hvor posten var arbejdsplads for hr. Godtfredsen og hr. Brodersen samt Kelds søn Børge, der var trafikelev i dagens anledning. Her spillede kommandoposten en afgørende rolle i trafikafviklingen på hele hovedbanegården.

ob7-3

Fra "Olsenbanden på Sporet". Nordisk Film.

Siden er godsbanegården helt nedlagt og de mange spor fjernet. På området lægges nu de nye fjerntogsspor til Vigerslev.

IMG_0260x

olsen2

Området og Tårnet marts 2012. Fotos Lars Lindhard

Bygningen bruges ikke mere og forfalder, og den er hærget af grafitti, men den skal efter rygterne tages i brug som togfølgestation igen i løbet af 2012. Om det betyder, at den skal bemandes igen, ved jeg ikke.

Børge Sundahl har bygget kommandoposten i skala N og fortæller her lidt om hvordan:

Det gule Palæ i model.

af Børge Sundahl.

cid_image002_jpg01CCFAA6

Jeg har undret mig lidt over, at ingen af de firmaer, der producerer bygninger til modelbaner, har lavet en model af Det gule Palæ på Københavns Godsbanegård. Bygningen blev jo via "Olsen Banden på Sporet" landskendt og burde være en populær model. Så jeg tænkte, lad mig forsøge at lave en model, om end lidt tillempet.

Jeg fandt en tegning  på Erik V. Pedersens hjemmeside, hvor der også er en del fotos af bygningen, og begyndte så at tegne den i Paint efter tegningerne. For at få siderne til at se ud, som de er med lodrette brædder, tog jeg i Excel en side, hvor jeg minimerede kolonnerne til den rette størrelse, hvorefter jeg gav dem den gule farve. Jeg fandt dog ud af bagefter, at farven ikke rigtigt passede. Det skulle have været den helt lysegule.

Herefter tegnede jeg de enkelte sider og gavlene. Det hele samlede jeg på én side, og printede det ud på karton.

Hent klippeark til udprintning her.

Delene blev klippet ud med de flige, der skulle ombukkes til at lime på. Bygningerne blev så bukket i facon og samlet. Tårnet består af to kvadrater sat oven på hinanden, så der skal bukkes ved de kraftige lodrette streger. Da kvadraterne har forskellige størrelse med det største kvadrat øverst, skal der indsættes en bund af karton mellem stuen og første sal. Den klippes ud af side 4 i filen.

Vinduerne skar jeg ud og der blev påklistret nye vinduesmodeller, som også blev lavet i Paint. Bemærk, at vinduerne oppe på tårnet sidder skråt ud fra bygningen.

taarnvindue

De skrå vinduer laves som angivet i vejledningen på klippearket. Husk at der skal være flige at lime på. Disse og de andre vinduer og dørene kan med fordel sættes på, inden bygningen samles.

Skorstenene er skåret ud af en liste i det rette mål og limet på. Herefter malet. Taget på opholdsbygningen og den lille mellembygning er blot et stykke sort karton.

taarn

Taget på tårnet er nok det sværeste, men der fandt jeg på at file det til af en træklods, så det fik det rigtige svaj på siderne. Jeg har brugt et almindeligt stykke træ - enden af en lægte - men balsatræ er nok nemmere at bearbejde.

foto1x

Selvom farven på bygningerne ikke er helt i overensstemmelse med virkeligheden, så er det en fin lille model af Palæet, som nu har plads på anlægget.

Der mangler en lille flagstang og smørkagen, men det må vente til køreplanskiftet.

ob7-6

Fra "Olsenbanden på Sporet". Nordisk Film

Jeg håber, at mit byggeri kan give andre blod på tanden. Bare gå i gang. Det er slet ikke svært.

IMG_9643x

Og så kan man jo bygge pengeskabsvognen som tilbehør..