Udskriv

Plastcard og -strips

Plastcard er nemt at arbejde med. Det er en forholdsvis blød plast af styren, og man kan skære i dem med en skarp kniv og slibe dem med slibepinde eller sandpapir.

De fås i plader, normalt 15 x 30 cm, men fås også i A4 størrelse, i tykkelser fra 0,25 mm til 3,0 mm. De mest almindelige er 0,5 og 1,0 mm. Udover de omtalte glatte plader samt plader med bræddeprofil fås de også med fliser, fortov, bølgeblik, tagpap m.v.

Plastcard fås kun i hvid, men enkelte firmaer, der har byggesæt med huse i deres program, fører også plastplader i mindre størrelser med mursten, tagsten etc. i de rigtige farver. Disse plader er beregnet til ombygning eller ændringer på byggesættene, men kan naturligvis også bruges til huse af "eget fabrikat".

Prisen på plastcard er varierende, afhængig af størrelse og tykkelse, men regn med 20 - 50 kr. pr. stk. (marts 2003). Plastcard i størrelse A4, 1 mm tyk, kan i nogle forretninger fås til omkring 10 - 12 kr. (marts 2003). Plaststrips fås i en længde af 30 cm. De er pakket i poser, og antallet er afhængig af størrelsen på de enkelte strips.

Strips til vogne i denne serie er pakket med 9 - 10 stk. pr. pose. Strips fås fra 0,25 x 0,50 mm og op til 6,3 x 6,3 mm. Indenfor disse mål findes ca. 200 varianter, så der er strips til næsten enhver ønsket størrelse. Til denne serie anvendes fortrinsvis strips i følgende størrelser: 0,5 x 1 mm (10 stk. pr. pose), 1 x 1 mm (10 stk. pr. pose) samt 2 x 2 mm (9 stk. pr. pose). Prisen ligger omkring 30 - 35 kr. pr. pose (marts 2003).

Et lille tip: Når du åbner en pose med strips, så nøjes med at klippe et hjørne af i toppen. Så falder strippene ikke ud når posen lægges på plads. Når du har skåret det af som du skal bruge af en strip, så læg resten tilbage i posen. Så længe man kun har nogle få forskellige strips kan man sagtens kende forskel på dem når de ligger løst, men efterhånden som du bliver bedre til at bygge, vokser også kravet til flere forskellige strips, og det ender sandsynligvis med at alle rester bliver blandet sammen i en brokkasse uden at du kan huske hvilken strip der er i hvilken størrelse.

 Plaststrip

Klip kun et hjørne af på posen med strips, og husk at lægge resten tilbage i posen. Så er de nemmere at finde næste gang.

Plastcard limes med plasticlim. Den opløser overfladen på plastic'en, og når den hærder er delene smeltet sammen. For meget lim vil opløse for meget plastic og i værste fald vil dit arbejde være lige til at kassere. Begrænsning er svær men nødvendig, og jo mindre lim, jo bedre hæfter det. Sammenlign med et stykke plastic fra f.eks. en bærepose der sættes på en køleskabsdør: Hvis køleskabsdøren er let fugtig bliver plasticstykket hængende, men hvis døren er pladdervåd falder plasticstykket ned igen. De samme regler gælder for limning af plastcard.

En rigtigt udført limning er lige så stærk som materialet i sig selv. Læs mere om emnet i afsnittet plasticlim.

 Plastcardx

Plastcard og strips i forskellige udgaver

Udskæring af plast I de plasttykkelser vi arbejder med er det nok at skære en enkelt gang langs en lineal og derefter brække stykkerne fra hinanden. Det giver et pænere snit end hvis man skærer helt igennem. Og det gælder både for plastcard og strips. Udskæring af plastcard med bræddeprofil foretages nemmest med "bræddesiden" opad, og det giver samtidig det pæneste snit. Kun hvis du skal skære på skrå af brædderne skal bræddesiden nedad, men det forekommer ikke i denne serie. Brædderne er 1 mm brede, og derfor er alle mål i bræddevægge angivet i hele mm.

Der vil uvægerligt opstå en grat langs skærekanten. Den fjernes let og hurtigt med et par strøg med en ikke for grov slibepind eller sandpapir. Korn 320 er glimrende.

Selvom du måske ikke kan se graten, så er den der. Du kan føle den ved at lade en fingernegl glide fra plasticstykket og ud over kanten. Hvis du ikke fjerne graten vil du få svært ved at lave en ordentlig limning, og du kan risikere at skulle lave dit arbejde helt om, blot fordi du undlod at bruge de par sekunder på at slibe graten bort. Gør det til en vane at slibe graten af hver gang du skærer i plastcard. Så sidder arbejdsgangen efterhånden i rygmarven og det er med til at gøre dit arbejde endnu flottere.

Når du skærer mindre stykker ud fra større plastplader skal du skære i rette linier og helt igennem fra kant til kant. Dels er det lettere at måle nøjagtigt ud da du har længere afstande at måle på, hvilket nedsætter risikoen for skæve streget, dels vil det fremkomne hak, hvis du kun skærer det ud du skal bruge, være til irritation da det er sjældent at man skal bruge et stykke plast næste gang hvor den ene side passer nøjagtig til en af siderne i hakket.

 Plastcard1

Skitse af plastcard hvor der kun er skåret det nødvendige stykke ud. Det fremkomne hak vil kun være til irritation da det er meget sjældent at man skal bruge et stykke bagefter hvor den ene side svarer til en af siderne i hakket.

Plastcard2 

Skær helt igennem fra kant til kant så du får et stort og et lille stykke når du har taget det stykke fra som du skal bruge. Begge tiloversblevne stykker gemmes til senere brug.

Plastcard3 

Hvis du kun skærer de stykker ud som du skal bruge, vil dit plastcard efterhånden se sådan ud, måske lidt overdrevet men alligevel, og det vil til sidst blive overordentligt vanskeligt at finde et passende sted at placere det næste stykke der skal skæres ud. Alt for meget går til spilde på denne måde.

Firmaet Evergreen, der producerer plastcard og strips, udgav for nogle år siden en håndbog med tilhørende liste over deres varesortiment. Det er ikke ret mange forretninger der ligger inde med den da den er forholdsvis dyr i forhold til hvad man får ud af den. De i håndbogen omtalte tips og tricks er mest forbeholdt modelbyggere til de store skalaer som f.eks. 1:43 m.fl.

Til vores brug (spor N) er den ikke pengene værd.