Udskriv

Kølevogn

 med vognsider fra Märklin

Startfoto

Denne vogn tager sit udgangspunkt i den alm. lukkede godsvogn, men i stedet for bræddevægge bygger vi den i glat plastcard og limer stykker fra Märklin nyhedsprospekter eller kataloger på siderne.

Vejledningen til denne vogn er ikke komplet. Det vil simpelthen blive for uoverskueligt da der er rigtig mange forskellige måder at bygge den på.

Budsweiser

På grund af de mange valgmuligheder er det yderst vanskelligt at angive et forventet tidsforbrug.

Til denne vogn kan man anvende undervogn med eller uden trinbræt.

Man opbygger en vognkasse til en lukket godsvogn (målene er de samme), og man kan frit vælge mellem fladt tag eller tøndetag efter behag.

Vognkassen kan opbygges som vognkasse type 1, 2 eller 3 efter eget valg. Husk blot at vognkassens sider skal bygges af glat plastcard og ikke som vi ellers er vant til, i plastcard med bræddeprofil.

Buetfladt

Man kan vælge fladt tag eller tøndetag som det behager en selv.

Billederne i katalogerne kan være en anelse mindre end vi kunne tænke os dem, men ved at montere hjørnestolper som normalt går det an. Derved kan det være vanskeligt at se det manglende stykke i begge ender (det drejer sig for nogle af dem om ca. 0,5 mm i hver ende).

Når man skal vælge teksten på siden af vognen går man simpelthen på jagt i gamle Märklin-kataloger eller nyhedsprospekter.

Märklins vogne mærket HOBBY er som regel fotograferet lige fra siden, og det benytter vi os af. De er nemlig i omtrent halv størrelse, og det passer lige til spor N. Bemærk at du skal bruge 2 ens fotos, og altså dermed også to ens kataloger eller prospekter.

Så klipper du ganske enkelt vognsiden ud og limer den på din vognkasse.

Vogn2200Vogn4200

Vogn1200aVogn5200

Andre eksempler på vogne fra kataloget

Jeg har prøvet at scanne billederne ind og så printe dem ud bagefter, men det bliver ikke godt. Billedet i kataloget består jo af en masse små prikker (pixels), og man skal ramme nøjagtig samme mængde pixels pr. cm ved scanningen som trykkeriet brugte ved udarbejdelsen af kataloget. Ellers bliver teksten "ulden".

Det anbefales at nøjes med kølevogne da de i forvejen er hvide. Der findes også vogne i samme størrelse med andre farver, men husk at gavlen på din vogn skal males i nogenlunde samme farve som vognsiden for at det skal se rigtigt ud, og det kan være svært at ramme den rigtige nuance. Hvid går man sjældent fejl af.

Det er nemmest at lime billedet fast på vognsiden inden den samles, for papiret er som regel glittet og det får vognen til at skinne. Et lag klar, mat lak på den færdige vognside kan gøre underværker.

Her har du mulighed for at lave rigtig mange vogne "på samlebånd", men som alligevel er forskellige.

Flereforskellige

Alt efter om du vælger fladt tag elle tøndetag, forskellige farver tag og vognkasser med og
uden hjørnestolper kan du få mange forskellige vogne selvom de er bygget på samme måde.

Nu kan du med få midler få et langt godstog til at rulle ud i den store vide verden.

Rigtig god tur.
Steen Lystmose