Udskriv

 aga1

set i forbifarten...

imagesCAUSECZ8 i Taulov

Når man med toget passerer Taulov, kan man i godsområdet se de høje tanke fra firmaet AGA, et gasselskab, som blev grundlagt i Sverige som AB Gasaccumulator - senere kendt som AGA.

Selskabet, der nu har afdelinger over hele verden, fik sin første udenlandske afdeling i Odense i 1908 i forbindelse med en stor leverance af acetylén til Sydfynske Jernbaner. Senere blev AGA repræsenteret i mange lande, og i 1986 købte AGA det tyske firma Rommenhöller.

tankene

Nu om dage leverer AGA gasser - herunder oxygen og nitrogen - til industrien og har altså et depot med jernbanespor i Taulov  ved sporskifte 116. 

agaovenfrastor

klikbart billede

AGA's spor udgår fra et sidespor, som fra Taulov station drejer mod syd i en stor bue, ned til flere virksomheder. Sporene bruges vist ikke mere, men AGA har tidligere benyttet jernbanen til transport af produkterne, først med tankvogne, senere med containere.

SJ

Svensk 4-akslet AGA-tankvogn. Foto AGA. Billedet er klikbart.

Selskabet har ikke haft private vogne indregistreret i Danmark og må derfor have benyttet enten egne udenlandske vogne eller lejede vogne.

agacontainer

containervogn på AGA's spor 1999

AGA's vogne kan fås i model fra Arnold, som har lavet vognene i flere udgaver med Arnolds standardtankvogne som grundlag.

I 1991 Lavede Arnold en 2-akslet vogn i et oplag på 500 stk. som en særproduktion til en forretningen "Hesselbach und Rauscher GbR." i Beverungen, og samme år til frit salg en fire-akslet bogievogn i et oplag på 600 stk. Begge vogne har hvide tanke.

 aga2-akslet

2-akslet tankvogn kat.nr. 4350-31 med litra 80 DB 741 6 015-7

 aga-4-akslet-hvid-1

4-akslet tankvogn kat nr. 4377-12 med litra 80 DB 781 2 749-9

I 1992 lavede Arnold et sæt med en af hver vogn som særproduktion til forretningen "Eisenbahn-Treffpunkt SCHWEICKHARDT GmbH" i Waiblingen.

 agaset

Sæt kat. nr. 50-002.

Disse vogne havde grå tanke og teksten på pladerne med litra og på den fireakslede vogns tank var lidt anderledes.

aga-2-stor

Vognen til venstre er fra sættet. .

aga-4-stor

Vognen til venstre er fra sættet.

Den toakslede tankvogn i sættet har litra 80 DB 741 6 055-3.

dansklitra

Det interessante er, at bogietankvognen har 86 DSB 771 5 012-6, så her er altså en dansk vogn.

Desværre har den intet forbillede, idet AGA ikke mig bekendt har haft danske vogne, og en tankvogn med nummer 771 5 012 har jeg ikke kunnet opspore. Det nærmeste er en serie Kosangasvogne med litra fra 771 5 061 og opefter, så det er desværre en fantasivogn.

alle-stor

Alle vognene. Det kan anes, at de to nederste er grå. Klikbart billede.

 Vognene er forlængst udsolgt, men dukker fra tid til anden op på ebay.

rangering

Stationens MK trykker dagens stamme ud til depotet..