Udskriv

Svendborg i model

af Henrik Majgaard

Magelund1

klikbart billede

Her er lidt om mit husbyggeri. Hvem ved, måske er det begyndelsen på en serie.

Lad mig lige spole tiden tilbage. Siden 2006 har jeg bygget på et skala N-anlæg med udgangspunkt i Svendborg omkring 1960. Fra begyndelsen har jeg haft en ambition om, at bygningerne skal være så tro mod forbilledet som muligt.

Det er – har jeg erfaret på den hårde måde – ganske tidskrævende og giver pænt mange udfordringer, da flere af bygningerne – fx remise og pakhus – forlængst er revet ned. Så jeg bruger en del tid på at lede efter orignaltegninger og gamle fotografier fra perioden. Med tiden har det vakt en vis lokalhistorisk interesse. Her skal det tilføjes, at jeg bor i Midtjylland og ingen relationer har til Svendborg. At det blev Svendborg skyldes en skitse i Lokomotivet nr. 60, og den rummede alle de elementer, som jeg er fascineret af.

magelund2lille

Tilbage til sagen. Virkelighedens ejendom ligger på Klosterplads lige overfor Svendborg station. I dag huser den tøjforretningen Oskar. Det gjorde den også i "min" tid, selv om der i mellemtiden blandt andet har været en farvehandel i butikken.

magelund3

Som udgangspunkt for min model er brugt et gammelt s/h-foto, som venligst er udlånt af byhistorisk arkiv ved Svendborg Museum. Desuden har jeg støttet mig til egne billeder fra et besøg for nogle år siden samt luftbilleder og "gadevandring" på Google street view – internettet er fantastisk; jeg tror, det er kommet for at blive!

Murværket er plasticplader fra amerikanske Plastruct. Skalaen er 1:200, men det går fint an. Jeg maler først pladerne med en passende grundfarve, og bagefter får fugerne en tur. Til vinduesrammer er brugt Evergreen plasticstrips på 0,5 x 0,5 mm, suppleret med 0,75 x 0,75 mm hist og her. De små buer over flere af vinduerne er lavet med en hugpibe. Jeg forsøgte først med den klassiske løsning, et bor, men det "løber" og/eller er vanskeligt at centrere trods alverdens anstrengelser. Det duede ikke, da jeg skulle lave mange buer.

Der kan skrives meget mere om teknikker og detaljer. Det må blive en anden gang. Generelt benytter jeg plasticplader og -materialer. De holder bedre end print og karton. Jeg er nemlig en tøsedreng og tør ikke en gang tænke på, hvad fugtige fingre eller en mindre kaffe- eller vandskade kan gøre ved mange timers byggearbejde. Så i min lille N-verden skyder Svendborg stille og roligt i vejret – i plastic.

gaden

Huset og gaden. Klikbart billede.