Udskriv

Kort Nyt

Her vil jeg bringe diverse nyheder, oplysninger og andre ting, som vedrører spor N.

Til ældre nyheder

 

 

12. juni 2013

 

pj-1

pj-2

pj-3

 

Her er nogle billeder af PJ-vognkassen. Dekas kommer snart med en "flyer" med flere oplysninger om projektet.

9. juni 2013

Dekas præsenterede i dag prøvestøbningen til en dansk godsvogn litra PJ.

litraPJ

PJ 17013 Centralværkstedet 1944. Foto DSB.

Der er tale om en helt ny produktion, og demed Dekas' debut i skala N.

Vi glæder os til at se vognen, og Dekas har lovet mig et foto af prøvemodellen snarest.  Stay Tuned....

8. juni 2013

Der sker lidt på N-fronten for tiden.

Hobbykæden holder fødselsdagsshow i morgen med besøg af flere producenter, og en af producenterne, Dekas, som normalt arbejder i H0,  vil fremvise en prøve på en vogn i en helt anden skala. Det kunne godt være prøvestøbningen til en dansk vogn i skala N... Mere senere.

Men det er ikke det eneste:

 

blog

JKModel laver en transportvogn til mejetærskere litra Laadks, som ofte ses i bl.a. Kolding.

Vognen bliver lavet i metal og er en dobbeltvogn med mejetærsker og skær. Vogen er egenproduktion, medens mejetærskeren er et byggesæt fra Kibri. 

Prisen er foreløbig beregnet til 1.200 kr. så helt billig bliver den ikke. Se omtalen her.

Og så er Epoke Modeller i gang med en lille produktion af Olsenbandens Traktor nr. 57, også i N.

Vi ser frem til modellerne.

 

11. maj 2013

lokomotivet112

Lokomotivet nr. 112 maj 2013 er kommet. Bladet er også denne gang på 40 sider. Heraf er 8 1/2 side redaktionelt og annoncer. Der er gode artkler om de første københavnske S-tog (8 sider), om gamle, danske færgeoverfarter og en færgemodel (8 sider), noget om MZIII (4 sider), besøg hos MjK Sdr. Park, Hørt og set mv. Der er ikke noget om skala N, men flere af artiklerne har også interesse for vores skala.

Redaktionen nævner i lederen, at det stadig kniber med abonnementsfornyelserne og annoncetegningen, og det betyder færre sider i bladet. Underligt at modelfolkene ikke kan se en fordel i at holde dette udmærkede blad, det koster kun en plovmand for et årsabonnement.  Der er ganske vist ikke meget(noget) om skala N i bladet for tiden, men det kommer vel, hvis læserne viser intereresse for det. Støtter vi ikke de danske modelblade, lukker de.

8. maj 2013

cargo

Fleischmann har udsendt endnu et nyhedskatalog. Desværre er der ingen danske modeller med. Se kataloget her.

 

5. maj 2013

banen137

Banen nr. 137 er online med en reportage fra DMJU i Køge, Orientekspressens Danmarksbesøg, en artikel om det moderne VLJ og meget mere. Bladet, der er på 52 sider, kan hentes her.

2. maj 2013

Næsten et dansk lokomotiv.

Strukton Demi

Strukton Vossloh G 1206 "Demi". Foto Strukton. Billedet er klikbart.

Sporbygningsfirmaet Strukton har en del lokomotiver, som benyttes til sporarbejder rundt om i Europa. Lokomotiverne er opkaldt efter ansatte i firmaet. Det er bl.a. lokomotiver af typen Deutz DG 1200 med navne som "Ankie", Irene", "Janine" og Monique" og lokomotiver af typen Vossloh G 1206 MAK med navne som "Demi", "Carin", "Danique" og "Willy".

strukton-ribe

Deutz DG 1200 "Ankie" i Ribe 2011. Foto Jesper Andersen.

Flere af disse lokomotiver har kørt i Danmark i de senere år. Jeg har dog kun kunnet finde billeder af Deutzlokomotiverne.

Nu har PIKO lavet Struktons G 1206 i model med katalog nr. 40410, så vi også kan få et moderne sporarbejdstog på modelbanen.

pikomak

Piko Strukton Vossloh G 1206 kat. nr. 40410

 

 

24. april 2013

blog

Mz fra JKModel kan nu også fås som byggesæt til dem, der gerne vil bygge selv. Alle nødvendige dele er med i sættet, undtaget undervogn og motor. Hertil kan bruges Kato SD 40 eller SD 45.

19. april 2013

sporogbaner8

Spor og baner nr 8 er kommet. Bladet er på 60 A4-sider, hvoraf 9 sider er redaktionelt og annoncer.

Hovedartiklen er denne gang om et dansk skala-N anlæg, som Rolf Brems har besøgt (5 sider). En god artikel med billeder og beskrivelse af anlægget, som blandt andet har en flot havn. Dejligt!

Hans Gerner Christiansen besøger Kjellerup (3 sider), herudover er der beretninger fra Nürnbergmessen (5 sider), Valbymessen (2 sider) interviews med jernbanemuseets direktør Henrik Harnow (3 sider) og patineringseksperten Poul Asmark (2 sider), omtale af forskellige nyheder som CRM (3 sider) Traxxlokomotiver fra Roco og Piko (2 1/2 side), færgebyggeri i Vejle, nedrivning af Carlsbergs kendte station i Valby og meget andet.

15. april 2013

837007x

Fleischmann har udgivet et e-shop-nyhedskatalog. Her kan man finde det danske Hbillnsvognsæt og også se, at der nu er danske forhandlere, som kan benyttes ved bestillinger i e-shoppen.

Se kataloget her.

9. april 2013

Skærmbillede 2013-04-09 kl. 19.29.40

Sommernyhederne fra Trix er annonceret. Der er desvære ikke meget i skala N. Se brochuren her.

27. marts 2013

banen136

Banen nr. 136 er kommet på nettet med en større omtale af Hobbymessen i Valby og forskellige andre nyheder. Der er også en artikel om 3D-print af materiel. Bladet er denne gang på 48 sider. Se bladet her.

26. marts 2013

Skærmbillede 2013-03-25 kl. 23.49.57

Arnold katalog nr HN 6222 Interfrigo litra Ibblps

Arnold har sendt 19 nye vogne på markedet. Det er en række kølevogne plus et par åbne vogne. Der er tale om nykonstruktioner samt enkelte formvarianter. Se brochuren her.

 

20. marts 2013

Efter oplysninger fra Bayerischen Rundfunk har den tyske legetøjskoncern Simba Dickie Group købt Märklin/Trix/LGB fra konkursboet. Handelen forventes bekræftet på et pressemøde i morgen den 21. marts.

Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det.

12. marts 2013

fl-loka

Fleischmann har udsendt et ekstra-katalog med opsamling af nyhederne. Hent det her:

 

11. marts 2013

n-time-1a

På fredag den 15. marts 2013 udkommer et nyt blad for N-kørere. Bladet, der er tysk, hedder "N Time" og udgives af forlaget MBI Media GmbH, som også udgiver bl.a. "Modellbahn Illustrierte".

Bladet skal komme fire gange årligt og koster eur 39,60 for en årgang sendt til Danmark. Det kan muligvis også købes i løssalg.

10. marts 2013

Fleischmanns DSB vognsæt med to Hbillns godsvogne er nu kommet og er til salg i Fleischmanns e-shop og tilsyneladende kun der. Desværre er det åbenbart ikke helt ligetil for os herhjemme at få fat i dem. Vognene skal købes i e-shoppen, men leveres via en forhandler, som er tilmeldt ordningen, og sådan en er der ikke herhjemme.

---

Det svenske firma "Möllehems Gårdsproduktion" kommer nu med nye byggesæt.

SJ Y6 1109 Jvm 050910x

Y6 på jernbanemuseet i gävle

Der er byggesæt til en skinnebus type Y6 med UB bivogn og UFV bagagevogn.

ufv

UFV kaldet "osten"

Byggesættene består af overdele i støbt plast med undervogn og hjul. Håndbøjler og smådele er i ætset metal. Motorvognen kan bestilles med eller uden drev. Der medfølger Scharffenberg koblinger og decals til en orange/gul SJ skinnebus.

Der er også et byggesæt til en lille skinnebus type Yd med bagagevogn.

Yd JP 2

Færdigbygget Möllehem-model. Klikbart billede.

Også her består byggesættet af dele i støbt plast med dele som håndbøjler og bagabebøjler i ætset metal. Byggesættet leveres med drev (også som byggesæt). Decals til SJs gule version medfølger.

Til alle sæt er der en udførlig byggebeskrivelse, som også kan ses på Möllehems hjemmeside.

27. februar 2013

837007x

klikbart billede

Fleischmann kommer med endnu en dansk nyhed. Det er et sæt kat. nr. 837007 med to godsvogne litra Hbillns fra DSB.

vogn

Der er tale om en næsten korrekt dansk godsvogn, idet DSB har haft denne type kørende, først som litra Hbikks-tt, efter 1987 som Hbillns.  (Det er samme vogn, som blev brugt til de hvide "svenskere", men her er den ok). Den danske udgave er lidt forskellig fra den tyske grundmodel, bl.a.  er "sprængværket" under vognen anderledes.

Fleischmanns billede viser to vogne med samme nummer, men mon ikke de vogne, der kommer, har forskellige numre.  Vognene kan muligvis kun købes direkte i Fleischmanns e-handelsbutik.

Fleischmann kommer også med et svensk lokomotiv

736505

Det er kat. nr. 736505 et RC4 El-lok fra Green Cargo.

banen135.1

Nr 135 af On-line bladet "banen" er nu udkommet. Bladet er på 44 sider og indeholder en grundig reportage fra Nürnbergmessen, herunder omtale af de danske N-nyheder. Se bladet her.

22. februar 2013

 

mw-typo-f-russ

N-RU-401 Spidstagsvogn fra de russiske jernbaner litra F uden bremsehus. Ep3

MW-Modell kommer med en særudgave af den italienske spidstagsgodsvogn. Den russiske N-klub har bestilt den russiske/sovjettiske udgave af vognen, som derfor produceres i et mindre oplag. Der er mulighed for at bestille et eksemplar af vognen senest den 28. februar. Der laves kun det forudbestilte antal. Vognen forventes at blive leveret i april eller maj i år.  Sjov vogn til samlingen, men den har næppe kørt herhjemme. 

21. februar 2013

m437000 - 437003x

Til modelbanemanden, der har alt, kommer Marks med et vogntømningsanlæg.

Modellen bliver lavet af messing og er færdigbygget på en grundplade, lige til at sætte på banen.

Det er en funktionsmodel med tre servomotorer. Forløbet er: vognen køres ind på drejeskiven, drejeskiven drejer 90° og vognen køres ud på vipperampen. Rampen hæves og sænkes, kontravægtene løber op og ned afhængigt af bevægelsesretningen, vogen køres ud fra rampen og drejeskiven kører tilbage til udgangspositionen, så den tomme vogn kan køres væk. 

Anlægget er ikke billigt, ca.1.450 euro, og der laves kun 25 stk, så bestil i god tid. Der kommer også 25 billigere "standmodeller", hvis man gerne vil have anlægget uden funktion.

19. februar 2013

lokomotivet111

Lokomotiver nr. 111 februar 2013 er udkommet. Bladet er på 40 sider, hvoraf redaktionelt og annoncer fylder ca. 8 sider eller en femtedel. Der er en artikel om litra MR/MRD (6 sider), en artikel om bygning af havneanlæg og et havnediorama (6 sider), noget om kombinerede post- og rejsegodsvogne (4½ side) artikler om en HFJ traktor i model, trævogne, bomanlæg, samt hørt og set og omtale af diverse nyheder mm.

Desværre intet om skala N.

Redaktionen fortæller i lederen, at bladet er mindre end sædvanligt, fordi der et større fald i fornyelserne. Lidt ærgerligt, at vi ikke støtter de danske modelblade.

---

mz

JK model har nu fået de første Mz hjem og meddeler:

Så er de første køreklare MZ´ere kommet hjem. Da alle vores projekter er blevet meget forsinket, er alle forhåndsbestillinger annulleret. Alle produkter vil blive sat til salg på vores nye webshop, som går i luften i løbet af den næste uges tid. Der skal nok blive produceret nok MZ og andre produkter til alle interesserede.

Se en video med lokomotivet her:

 

17. februar 2013

Der er endnu en "dansk nyhed" på vej, selv om den nok er en af de mere specielle.

184671 b

Arnold kommer med NEG's motorvogn T4 (kat. nr. HN2188), og denne vogn har faktisk kørt på ruten Niebüll-Tønder.

T4

Her er T4 på vej sydpå fra Tønder, fotograferet af Niels Buch 5. juli 2008.

skilt

og der står "Tønder" på den. Om det kommer med på modellen, kan jeg ikke love.

 

14. februar 2013

sporogbaner7

Spor og baner nr. 7 kommet. Bladet er igen 64 på sider. Heraf er 15 sider eller en fjerdedel redaktionelt og annoncer. Der er artikler om MiWuLa i Hamburg (5 sider), noget om Modelbanebanden, en klub med unge mennesker (4 sider), Hans Gerner Christiansen bringer 2. del af sin tur med FFJ (3 sider), der er besøg hos Skilteskoven (3 sider) og færgebygger Abel (3 sider), omtale af Triangel i 1:1 og Heljans model (4 sider), samt meget andet, herunder omtale af nyheder og bøger.

En "blandet landhandel" med lidt for enhver smag.

Redaktøren praler i lederen med, at Spor og baner er Danmarks største modeljernbanemagasin, måske, men det betyder ikke nødvendigvis det bedste. Jeg savner mange flere modelbyggeartikler med gode beskrivelser, der kan sætte folk i gang hjemme ved anlægget.

Også denne gang er der noget om skala N. Dels er der omtale af nogle af nyhederne fra Fleischmann, dels en mere generel artikel om, hvorfor man skal vælge N.  Fint nok.

11. februar 2012

arnoldvtg

Arnold kommer med en række modeller her i februar. Det er lokomotiver og godsvogne, bl.a. denne tankvogn fra VTG. Se nyhedsbrochuren her.

 

9. februar 2013

banen134

Banen lever stadig, nu som on-line blad, og nummer 134 er netop udkommet. Der er på 40 sider, hvoraf godt 20 sider er helliget Gedser station med omtale af såvel nedlæggelsen som "gamle dage". Ellers er der forskellige artikler om bl.a. modeller, men intet om skala N. Bladet kan hentes eller læses her.

5. februar 2013

Modellbahnshop-Lippe (som er delvist ejet af Fleischmann/Roco-koncernen) har lavet en række nyhedsvideoer fra Nürnbergmessen med interviews og gennemgang af de forskellige producenters produkter. Se dem her.

4. februar 2013

Felix Gering fra Schweiz, som har lavet silovogne litra Tpggs til udprintning på karton og selvbyg, får nu også fremstillet vognen som færdigmodel. Vognen kommer i handelen i løbet af året. Hvilke forretninger, der skal sælge vognen, ved jeg endnu ikke.

tpggs-3

råstøbning af vognen

Tpggs-1

tpggs-2a

Udstillingsmodel på Nürnbergmessen. Billederne er klikbare.

 

31. januar 2013

aurora

LS Models har udsendt sit nyhedskatalog og varsler bl.a. en udgave af "Aurora", City Night Lines nattog fra Basel til København.

Se kataloget på nyhedssiden.

28. januar 2013

57-684913-47132-Gl-Vergleich03Z L

Dirk W, fra Berlin har benyttet mulighederne for 3D-støbning hos shapeways til at lave nogle tyske godsvogne, litra Glmhs 50 und Glmmhs 57 i forskellige varianter.

674x501 865698 779453 1359287776x

Kat. nr. 1102 Glmhs pladebeklædt med bremsehus

674x501 865673 779387 1359287858x

kat .nr. 1103 Glmhs50 bræddebeklædt, umalet

57-684913-47135-Glmhs50 Bretterwnde03Z Lx

og færdig.

Modellerne kan købes her.

 

 

26. januar 2013

hobbytrain

Lemke/Kato/Hobbytrains nyhedskatalog er kommet. Se mere på nyhedssiden.

 

21. januar 2013

Jeg nævnte under den 15. januar 2013 Trix' flotte byggesæt af Dammtor banegården.

Hh-dammtor

Som også nævnt ligger hotellet Radisson Blu lige op ad banegården.

radisson-model

Også dette hotel kan fås nu som byggesæt fra firmaet stadtimmodell.de

Se hele kataloget fra Stadtimmodell på nyhedssiden.

17. januar 2013

Fleischmann har udsendt endnu et nyhedskatalog for 2013, denne gang med en række danske, svenske og norske nyheder. Ikke alle er helt nye, der er enkelte gengangere, men lad os glæde os over det, der kommer:

fl-desiro

DSB Desiro litra MQ

fl-soya

DSB tankvogn fra dansk Sojakagefabrik

fl-lau

DSB vogn med Lauritzen veksellad

fl-dhl

SJ vogn med DHL-veksellad

fl-green

SJ vogn med green cargo veksellad

fl-bring

NSB vogn med Bring veksellad

fl-norcargo

NSB vogn med Norcargo veksellad

fl-ewals

privat vogn med Ewals Cargo veksellad

fl-dsv

DB vogn med DSV veksellad

I hvert fald en del af billederne viser H0-modeller, der er billedbehandlet lidt, så de faktiske modeller kan godt se lidt anderledes ud.

Se hele kataloget på nyhedssiden. Brug menuen øverst på siden. Bemærk at enkelte af modellerne muligvis kun kan købes i Fleischmanns e-shop.

 

15. januar 2013

trix2-l

Det skal jo helst være dansk, men Trix kommer som vist i nyhedskataloget med Hamborg-banegården Dammtor som byggesæt.  Se mere her.

14. januar 2013

startset

Lokomotiv og vogne fra starsæt 11136

Så er kataloget med Trix-nyhederne kommet. Se det på nyhedssiden - brug linket ovenfor i topmenuen.

Der er mange interessante nyheder, sågar et svensk

greencargolok

green cargo lokomotiv

greencargotank2

og en green cargo tankvogn

til glæde for vore venner hinsidan, men intet dansk, selv om en hel del af modellerne kunne blive næsten eller helt danske med en anden bemaling og litrering.

 

12. januar 2013

De første Trix-nyheder begynder at vise sig i horisonten.

BR217014

BR 217 014

Der skulle komme to startsæt "Moderner Güterverkehr" med kat. nr. 11135 og 11136. Derudover to el-lokomotiver type EG fra epoke 2. Herudover 2 udgaver af BR 217 nemlig 001 og 014,  hvoraf 217 014 bliver med lyd, og så BR 103 203.

br103203

BR 103 203

Der kommer sikkert også vogne, men det vender jeg så tilbage til.

---

Fleischmann udsendte i 2012 med kat. nr. 827000 et sæt med seks åbne "rollende Landstrasse"-vogne med lastbiler.

dsvesbj

Lastbilerne kommer også enkeltvis (uden jernbanevogn), og heriblandt er DHL og DSV (tidligere De samvirkende Vognmænd), som dagligt kan ses herhjemme, bl.a. på havnen i Esbjerg, hvor begge firmaer har kontor.

FL982003

Kat. nr. 982003 DSV Volvotrækker med sættevogn

FL982001

Kat. nr. 982001 DHL Volvotrækker med sættevogn.

 

11. januar 2013

Fleschmann har annoceret flere nyheder - ingen danske. Se kataloget på nyhedssiden.

10. januar 2013

fl-par

Fleischmann kat. nr. 837906 2 Shimms vogne fra LogServ. Klikbart billede.

Fleischmann har sendt en serie presenningvogne på markedet. Vognene, der har litra Shimms, kommer i flere varianter, DB Cargo, DB Schenker, LogServ, RailCargoAustria og Raillion DB.

fl-set

Fleischmann kat. nr. 837905 klikbart billede.

Vognene kommer i 2-vognssæt, men det er muligt at købe  dem alle samlet i en Displaykasse med 2x12 forskellige vogne.

8. januar 2013

Som nævnt under 6. januar er Arnold-nyhederne for 2013 annonceret, og jeg skrev frejdigt, at der ikke var noget dansk imellem.

br185GC

Venlige læsere har henledt min opmærksomhed på katalog nr. H2175 et lokomotiv BR 185 DB Schenker green cargo, som næsten dagligt kører gennem landet på vej frem og tilbage mellem Tyskland og Sverige. Lokomotivet er derfor dansk i den betydning, det har nu om dage. Da katalogbilledet ovenfor er noget uldent, er herunder den ægte vare fotograferet i Fredericia marts 2011

DSC00023x

 

6. januar 2013

kalender13-2

2013-kalenderen fra den tyske skala N side 1zu160 kan nu hentes på hjemmesiden. Brug dette link.

---

arnoldfoto

Hornby har nu offentliggjort Arnolds 2013-nyheder. Der er desværre intet dansk imellem. Se kataloget under nyhederne. Brug linket i topmenuen.

1. januar 2013

Hobbytrain har annonceret de første 2013-nyheder.

Det er en serie åbne godsvogne af typen Eanos, blandt andre

H23402x

Kat. nr. H23402 DB Eanos X-052 DB med Minden-Siegen bogier, og

H23413x

Kat. nr. 23413 DB Cargo Tamns 893, som er en Eanos med rulletag.  

Se alle vognene hos Lemke.

 

 

Ældre nyheder:

Til 2012 2. halvår 
Til 2012 1. halvår 
Til 2011  2.halvår 
Til 2011 1. halvår
Til 2010 2. halvår
Til 2010 1. halvår
Til 2009 2. halvår
Til 2009 1. halvår
Til 2008 2. halvår
Til 2008 1. halvår
Til 2007 2. halvår
Til 2007 1. halvår
Til 2006 2. halvår
Til 2006 1. halvår
Til 2005 2. halvår
Til 2005 1. halvår
Til 2004 2. halvår
Til 2004 1. halvår
Til 2003 2. halvår
Til 2003 1. halvår