Udskriv

MS 401 -  AA431 -  MS 402

Et rigtigt dansk lyntog.

ms 1968

af Peter Mose

Kører man epoke III, så kan ønsket om et rigtigt dansk lyntog stå højt på ønskelisten. Det gjorde det for mig. Men opgaven med at bygge et MS – AA – MS lyntog virkede uoverkommelig, lige indtil jeg så julegaven i 2011 fra Conys Modellbau: Et lyntog lige til at klippe ud. Jamen, der var jo næsten en komplet arbejdstegning.

Kunne den klippes i karton, så måtte det også kunne lade sig gøre i plastcard. Opgaven blev dog mere omfattende end jeg troede, og jeg lavede en del fejl og fik nogle erfaringer.

Jeg valgte at lave lyntoget, som det så ud fra 1966. Uden gitre for frontruderne og med kuck-kuck ventiler på taget.

Vognsiderne er lavet af klar plast skåret ud af CD kassetter. Først printede jeg arkene fra Conys Modellbau. Så var det blot at lægge de klare plastplader ovenpå tegningen og nøjagtigt ridse en kopi med vinduer, døre og riste. Men pas på! Vinduerne er ikke rigtige på Conys udgave af MS. Vinduer er ikke ens placeret på højre og venstre side på forbilledet. Så vinduerne ved motorrum, rejsegodsrum hhv. restaurant må opmærkes efter nedenstående.  AA vognen er OK. En stor hjælp var beskrivelsen af lyntogene i bogen "motor materiel 7" fra forlaget bane bøger.

De to MS vogne er ens, og kan ombyttes, indtil vi har valgt hvilket litra nummer, de skal have. Med lige numre er der rejsegodsrum, og med ulige numre er der bar bag motorrummet. Hvis bar, skal der være et "hvidt" vindue ved køkkenet. Og hvis rejsegodsrum skal der være gitter for vinduerne.

conys

Gitter for vinduerne kan lettest laves ved at ridse på indersiden af vinduet.  På samme måde er den vandrette deling af vinduerne lavet.

Partiet omkring frontruderne er ridset op på samme måde efter Conys tegning. Dog på et stykke tyndere let bøjeligt plast. Jeg har brugt et stykke, jeg var så heldig at få sammen med en trækasse med et par flasker vin. Den nederste del af fronten er lavet af 0,5 mm Evergreen plast card.

HPIM1685x

Klikbart billede

Bundplader, bogier og motorer.

Bundpladerne er skåret i 1 mm plade.  Igen har jeg brugt Conys tegning for at få den rigtige runding på fronterne. Bredden, der er tilpasset tykkelsen på væggene og pladsen for motor, skal være 17 mm. Der bores et 3 mm hul 17 mm fra kanten til skruer, som bliver drejeled i fællesbogierne. Der bliver for lang afstand imellem vognene, men det er nødvendigt for at kunne køre igennem normale kurver på modelbane.

Bogierne imellem MS og AA vognen er taget fra en Arnold vogn med en 3,1 m bogie. Burde være 3,3 m. F.eks. katalog nr. 3510

arnoldvognx

I bogierne er en lille skakt over hver aksel, beregnet til montering af strømoptager til interiørbelysning. De skakte kan bruges til drejeled for vognene.

Koblingerne skæres bort.

Til motorisering har jeg slagtet en ET 90 fra ROCO.

ET90x

Her skal koblingerne også skæres bort. Men først skal den lige skilles helt ad.

Undervognen skal deles, så der bliver en bogie til hver MS vogn. Skær så den del med bogien uden hæfteringe bliver 31 mm. Hvis der skal være træk på begge bogier, må der monteres en ekstra motor i den MS vogn, der får den amputerede bogie. Det har jeg valgt. Under alle omstændigheder skal strømoptaget bevares fra begge bogier. En alternativ løsning kan være at slagte to ET motorvogne, og lave begge MS vogne ens. Måske en lidt dyr løsning, men teknisk rigtig god.

Samling af vognkasser.

De tre vognkasser får mange fælles løsninger, men en del individuelle tilpasninger, hvorfor vi tager en ad gangen.

MS 401.

Bundpladen tilpasses således:

Skær et hul til bogien. Da der er en lille forstærkning på ET's bundplade, skal der laves udskæring hertil. Se tegning. I den forreste del af siderne skal der laves en lille reces, 0,5 mm dyb og 1,5 mm bred til fastlimning af den øverste del af fronten med vinduerne. Se tegning.

recess

Siderne limes til bundpladen, der skal ligge 1,5 mm oppe over underkant. Se tegning.

MS snit

For at stabilisere det hele limes et 3 x 3 mm firkantprofil i hjørnerne mellem gulv og væg. Bemærk, at der ikke er plads til forstærkningen ved motorbogierne.
Den nederste del af fronten bygges op af to lag 0,5 mm. Den inderste plade skal være 0,5 mm lavere end yderpladen. Så bliver der en lille hylde, hvorpå en vandret forstærkning kan hvile. Den vandrette forstærkning kommer så til at rage 0,5 mm over yderpladen. Det giver et rigtig godt styr for den øverste del af fronten. Se tegning.

Lav en bagvæg i førerrummet. Den skal sidde så den ikke dækker for vinduerne i siden. Der bliver lige plads til en lokomotivfører (kun i det ene førerrum). Husk at male førerrummet inden øverste del af fronten limes fast.
Jeg har brugt kontaktlim til den øverste del. For at lette arbejdet med de runde flader, har jeg rullet dem nogle gange på den glatte del af et 10 mm bor.

Øverst lægges endnu en vandret forstærkning, der følger frontens runding og netop når 1 – 2 mm ind på sideprofilet.

Til sidst bores hul til frontlanternen og der bliver sikkert behov for lidt spartling og efterfølgende slibning.

lokforer

Klikbart billede.

Forstærkningen nederst på vognkassen er lavet af en strimmel selvklæbende folie.

MS frontx

Puffeplanke, sneplov og skørt.

Under fronten skal puffeplanken monteres lige under vognbunden. Den er lavet af et stykke 1,5 x 2 mm plast. Den skal have et par skrå ender som fortsættelse af forstærkningen nederst på vognsiderne.

puffer

Pufferne har jeg fremstillet af nogle små søm. Lidt isolering fra en passende ledning trækkes på sømmet, og de for lyntogene store puffer er lavet ved at pålime skiver lavet med hultang af meget tyndt plastic, f.eks. fra engangskaffekrus.

HPIM2291x

Sneploven er lavet af 4 dele. Den øverste del af 0,5 mm card, der tilpasses, så den sidder på puffeplanken. De nederste dele er lavet af et Ø 10 mm rør med 0,5 mm væg. ¼ rør til hver del.

corner

Husk smig ved afskæring af længden, så de kommer til at få den rigtige sneplovfacon.  Og en lille forstærkning på bagsiden.

skoert

Skørtet under vognen er lavet af Ø 6,3 mm (1/4") rør, som flækkes på langs. De fastlimes til vognbunden. Et par støtter lavet af 2x2 mm firkantprofil giver god stabilitet. For at give vognen en god vægt, har jeg fyldt skørterne med metal.

Skal der motor i MS 401? Hvis der ikke skal være træk på bogien, må snekken fjernes.

Skal der være motor også i MS 401, bibeholdes snekken og den lille kardanaksel med tilhørende muffe skal genbruges. Der skal laves en fastgørelse af motoren, der anbringes så afstanden til bogien passer med længden på kardanakslen. Bogien holdes på plads med en lille skrue og et låseblik.

HPIM2158x

klikbart billede

Husk at fjerne den røde pære i begge ET bogier. Kun det hvide lys skal bruges. Frontlanternen er lavet af et stykke klart plastic ø 1,5 mm.

HPIM1600x

En første testtur. Klikbart billede.

Taget

Taget er bygget op af flere lag plastcard.

Nederst et lag af samme 1 mm plade som bunden er lavet af, 20 mm bredt. Derefter 6 lag af 0,5 mm plade:
16,5 – 16,5 – 14 – 13 – 9 mm. og til sidst selve tagpladen, der inden pålimning forbukkes over et passende rundt emne, ca. ø15 mm.

De enkelte lag laves så lange, at det bliver nemt at forme tagets krumning mod fronten. Der skal også bruges en del spartelmasse.
På undersiden af det nederste lag limes et styrelag af 0,5 mm plade. Bredde som indvendigt mål på vægge og længde skal stoppe ca. 0,5 mm fra loftet over førerrummet. Lav det som to lister, en i hver side. Så undgår man at skulle skære ud for at gøre plads til motorer og anden teknik.

tagfast

Klikbart billede

Til at holde taget fast laves nogle styr. To i enden mod førerrummet og en i enden mod AA vognen.

Når taget er slebet til rigtig facon, er det tid til detaljerne.

Kuck-kuck ventilerne skal placeres i forhold til vinduerne; midt imellem disse. I alt 6 stk. lavet af stribe 0,5 x 1,5 mm, der afskæres på 3 mm og affases til 45°.

torpedo

De øvrige ventiler, Torpedoventiler, er lavet ved at skære X ud af et brogelænder fra et byggesæt, Rapido bro nr. 0610. To skal sidde på sokler, der laves af 1,5 x 1,5 mm firkantprofil. Placeringen ses tydeligt på billederne i førnævnte bog, motor materiel 7.

Dette billede giver også et godt overblik.

tag2 

Klikbart billede.

Der skal laves to ovaler. En til udstødning og en til ventilatorer. Udstødningen laves 2 x 3 mm. Der bores to 1 mm huller. Udstødningen skal have skrå sider.

Til ventilatorerne laves en 6,5x12 mm. Efter fastlimning laves de to ventilatorer ved at bore meget forsigtigt med et 5 mm træbor. Bor til ventilatoren er 0,5 mm under kant. I hullet, der dannes i midten anbringes en lille afkortet dykker, der illuderer ventilatornavet.

De to skakte for gitter til tagkøler skæres forsigtigt ud. Skal være 1 mm dybe. Der limes to ribber af 0,5 mm stribe i hver skakt. Gitrene er klippet af sien til en vandhane. De fastlimes med sekundlim.

Kølerrørerne er bukket af 0,75 mm messingtråd.

Slutlysene er skåret af ø1,5 mm plast. Koblingsdåsen af en rest fra et plastsamlesæt. El-hornet er også lavet af en sådan lille rest.

Tagrender over dørene er 0,2 mm lakisoleret tråd.

MS 402

Vognkassen og taget laves som beskrevet ovenfor. Dog skal der laves en større udskæring i bunden til motordelen, og skørterne kan ikke limes på undervognen.

Motor og bogie fra ET motorvognen fylder så meget, at der ikke bliver plads til forstærkningen ved bund og væg i hele længden. Og udskæringen i bunden bliver også stor. For at bevare stivhed i vognkassen, fikseres den på motordelens bundplade med 4 stk. 1 mm stifter. Bor 1 mm huller i både motordelens bundplade og i vognbund og forstærkninger.

HPIM2159x

Klikbart billede

Motor og bogie monteres nedenfra og ballastklodsen ovenfra. Det hele holdes sammen med en 2 mm skrue og møtrik. For at sikre fortsat strømforbindelse fra kredsløbskortet, der monteres over motor og klods, har jeg sat en fjeder om skruen. Den er fra en kuglepen.

Der bliver lige plads til lidt ekstra vægt i form af sæder med passagerer.

tagfast2

Skørterne limes på en et stykke 1 mm plade, som fastholdes med førnævnte skrue.

AA 431

Mellemvognen er en kupevogn. Der må derfor laves en sidegang. Og da der ikke er nogen teknik i vognen, er der mulighed for at medtage passagerer i alle kupeer.

Vognsiderne limes på vognbunden som beskrevet ovenfor. Taget fremstilles efter samme princip. Husk de to kasser på taget. De skal være 2 mm høje. Den vandrette del skal være 2,7 x 6 mm.

Bundfladen, der tilpasses tagets runding,  skal være 7 x 7 mm. De fire hjørner afrundes. Væggen til sidegangen fastgøres til taget. Det samme gøres med 4 skillevægge og tilhørende sæder. Ved de to yderste skillevægge limes et par 1 mm plader fast, så et par skruer, der skal holde tag og vognkasse sammen får noget at bide i. Husk toilet i midten med hvidt vindue.

HPIM2157x

Klikbart billede.

Dørene med vinduer til de enkelte kupeer markeres på skillevæggen mod gangen. Skørterne er limet til vognbunden.

Vægten af vognen kan forøges med metal i skørterne eller en plade ophængt imellem de to skørter.

Harmonikaer.

Det gav en del problemer at finde en brugbar og acceptabel løsning på harmonikaer. Som nævnt er det nødvendigt med et relativt stort gab imellem vognene. Og det må udfyldes.

HPIM2287x

Efter mange forsøg fandt jeg noget meget blødt skumgummi fra en æske til gyldent juletræspynt. Det er ca. 10 mm tykt. Forsigtigt klippede jeg de to harmonikaer ud. Der skal være hul til ledninger. De skal have samme profil som vognenden, men være 2 mm smallere og 1 mm lavere end taget. For at fastholde harmonikaerne lavede jeg en endevæg i MS vognene og limede dem fast på den.

Maling og de sidste detaljer.

Vognkassen skal være rød, RAL 3003. Humbrol 19 + lidt 60 rød.
Taget sølv/aluminium. Evt.  Humbrol 56b.
Skørter natsort, RAL 9005. Humbrol 21 eller 85.
Harmonikaer grå eller gråbrune.

Med den valgte byggemetode må vognkasserne håndmales. Brug en god maling, som ikke efterlader tydelige penselspor. Jeg har gode erfaringer med Humbrol.

Mavebæltet og båndet under taget er strimler af selvklæbende folie. 1 mm hhv. 0,5 mm brede. Jeg har ladet dem være hvide, selv om de korrekt skal være cremefarvede.  Jeg synes det er OK i denne lille skala.

De små slutlys på taget får forsigtigt en rød farve, Humbrol 19, på de yderste og gul, Humbrol 69, på den midterste.

De rigtige farver for interiøret ses tydeligt på disse billeder

IMG 1929 730

MS401/402  2. klasse. Foto My 1 2 87.dk

<IMG 1924 h350 IMG 1925 h350

AA 431 anden klasse og første klasse. Fotos My 1 2 87.dk

Se flere billeder indefra på www.my1287.dk.

Jeg har ikke fundet litreringer til MS lyntog i skala N. Så indtil videre står der bare DSB på vognsiderne. Den lille fabrikationsplade er illuderet med et stykke skåret ud af et klistermærke med broncefarve.

Håndtagene ved døre og førerrum er bukket i 0,3 mm tråd. Der er boret 0,5 mm huller til fastgørelse med sekundlim.

MS i vintersolx

Klikbart billede

Fejl jeg lavede:

• For at give god dækning og rigtig farve på vognkassen ville jeg først male med en lidt mere orangerød farve, og havde lige en dåse Revell  31. Men den efterlod nogle grimme penselspor. Så de to resterende vogne blev malet op til 3 gange med Humbrol.
• Taget er sprøjtemalet. Først med en primer og så med sølv på spraydåse. Da sølvfarven tørrede op viste det sig, at den ikke arbejdede så godt sammen med primeren. Der blev en del små revner i overfladen. Så vælg primer og toplak fra samme  leverandør.
• Jeg valgte interiørfarver efter hukommelsen inden jeg havde studeret ovenstående hjemmeside.

Jeg er trods alt glad for mit lyntog, der nu indgår i normal drift på banen.

 PICT7637x

Klar til afgang fra Hedekilde station. Klikbart billede.

KIlder:
"motormateriel 7" Banebøger 2009, ISBN 978 87 91434 23-5
www.my1287.dk
Vejledning til modelarket fra Conys