Udskriv

Jernbanefærgen Najaden

najaden1

Najaden på vej ind i lejet. Dansk Færgehistorisk selskab.

 Jernbanefærgen Najaden blev bygget på Århus Flydedok i 1966 og blev i 1967 indsat på overfarten Helsingør – Helsingborg.

Najaden, som var 88 meter lang, 13,4 meter bred og enkeltsporet, var det første af fire moderne skibe med et ekstra dæk med stor passagerindretning til 800 passagerer mellem brodæk og vogndæk. Sporlængden var 80 meter, og færgen kunne medbringe 6 godsvogne eller tre personvogne.

De andre færger af typen var "Kärnan", "Kronborg" og "Holger Danske".

563022

Wilhelm Kaisen maj 2000. Foto Andreas Spörri.

Fra 1987 til 1998 sejlede Najaden på ruten Bøjden – Fynshav. Derefter blev færgen solgt til Tyskland, hvor den under navnet Wilhelm Kaisen sejlede mellem Cuxhaven og Brunsbüttel. I 2003 blev færgen solgt til Tyrkiet, hvor den sejlede mellem Tyrkiet og Cypern, indtil den i 2011 blev ophugget.

najaden3

Najaden kan nu fås fra Cony's Modellbau, der har lavet færgen som udklips- og samlemodel.

najaden4

Modellen, der bliver 55,5 cm lang og 9,5 cm bred, leveres på 13 udklipsark. Modellen viser færgen i den oprindelige udgave. Færgen er ikke ret stor og passer derfor også på mindre anlæg, og da færgen er enkeltsporet, kræver den ikke komplicerede sporanlæg.

 

bau1

Færgen kommer med en detaljeret byggevejledning, som gør det let at bygge færgen. Sporene på dækket er tegnet på, men vejledningen viser, hvordan man indbygger rigtige skiner, så færgen kan bruges aktivt på anlægget.

Se vejledningen her:

side 1
side 2
side 3

 najaden5

 

Skal du kun bruge færgen som pynt, kan du sætte en svensk vogn opå dækket. Hent den her.