Udskriv

Rangerblink på Katos My.

af Reiner Krause

IMG 6748x

Katos Nohabs er udstyret med små orange lys på taget, som skal forestille rangerblink, og jeg fik lyst til at lave virksomme rangerblink på lokomotivet.

Det viste sig at være forholdvis nemt at indbygge en lysdiode til formålet.

Tag overdelen af og tag førerrummet ud. Der skal laves en ca. 4 mm bred åbning i bagvæggen.

nohab10

Gør en orange SMD-LED (10mA eller 20mA) med to kontakter klar og lod ledningerne på siden helt ude ved kanten i en vinkel på 45˚. Den blå ledning loddes på minus-siden.

nohab5

nohab6

LED-en skal indbygges så den lyser opad og flugter med bagvæggen (langs den røde linie). Til ledningerne skal der bores to lodrette huller direkte i bagvæggens hjørner (ved de grønne pile)

nohab20

nohab15

Sæt Led-en fast med lim, gerne med UV-hærdende lim som f.eks. Bondic.

nohab30

Klæbefladerne skal rengøres grundigt (Jeg glemte det, og så løsnede limen sig). Mal LEDs og lim grå.

For at undgå, at lyset trænger igennem væggen og ind i førerrummet, skal der laves en "isolering". Jeg har lavet den af 1-2 mm tykt, selvklæbede skumgummi fra byggemarkedet.

nohab50

nohab60

nohab80

Med en hultang laves et lille hul i skumgummiet og en lille firkant skæres ud. Denne firkant klæbes på LEDen.

Jeg har til dekoder valgt en ESU Micro 4.0 uden lyd. Ledningerne skal tilsluttes dekoderen med blå ledning fra begge LEDs direkte på stel.

LEDene skal have hver sin formodstand, som sættes på ledningen fra LEDens plusside. Dioderne skal tilsluttes således:

 

verdrahtung

Ledningerne skal moteres på dekoderen her:

nohab100a

nohab neu 2

På billedet er begge brune ledninger loddet på AUX1. Det har jeg efterfølgende ændret, så den ene brune ledning loddes på AUX1, den anden på AUX2. Sidder de på samme tilslutning, blinker de i takt, og det ser ikke så godt ud. Hvis jeg deler dem op, kan jeg – i hvert fald med en ESU-dekoder – ændre fasen, så de ikke blinker samtidig.

esu-micro-rueckseite

Billede fra ESUs vejledning. den blå kontakt skal ikke bruges.

For at få de to LEDs til at blinke skiftevis skal man ændre fasen for den ene af dem. Fasen for AUX1 ændres således: i CV 279 skal BIT 1 sættes til „1". (Se dekodervejledningen side 57 og 59). Jeg har programmeret dekoderen, så rangerblink, rangerlys og rangerhastighed aktiveres samtidig.

nohab neu_1

Her ses overdelen med modstandene i gennmsigtig krympeflex. Klikbart billede.

De viste modstande er lidt for store til overdelen, som passer ret nøjagtigt ned over undervognen. Jeg har derfor udskiftet dem med små SMD modstande på 0.125W. Så passer overdelen bedre, men det er vigtigt, at ledninger og modstande indbygges fladt, og at ledningerne gøres så korte som muligt.

Jeg er godt tilfreds med resultatet, som kan ses på denne llle video::

film

Klik på billedet for at se videoen.

God fornøjelse med ombygningen.