Udskriv

Skonnerten Isolda

isolda1

Isolda for anker i engelsk havn

Isolda blev bygget i 1902 på Lödöse værft i Sverige som et af syv ens jernskibe, 37 meter langt og på 272 Brt. Skibet blev rigget som tremastet skonnert og førte ca. 700 kvm sejl. Besætningen var på 8 mand.

Isolda sejlede på Kafferuterne og især på Vestindien og Mexico, Sydamerikas østkyst og Vestafrika.

I 1928 fik Isolda en dieselmotor på 110 heste og blev "sejlskib med hjælpemotor".

Under anden verdenskrig lå Isolda i forskellige svenske havne, og efter krigen blev Isolda, som nu havde fået styrehus, sat i fart mellem Bretagne og Cardiff med tømmer og kul.

Efterhånden blev konkurrencen fra mere moderne skibe for hård, og Isolda blev i 1960 solgt og bygget om til motorskib. Isolda sejlede herefter som kystfartøj indtil 1974, hvor skibet blev oplagt.

I 1994 købtes skibet af Isolda Ekonomisk Förening, som vil restaurere skibet og bruge det som museumssejlskib, og dette arbejde er stadig i gang som frivilligt arbejde.

600px-ISOLDA 01

Isolda under genopbygning. Foto Dcander september 2012 

Modellen:

Isolda 003x

Isolda kan fås som kartonmodel i skala N. Byggesættet er lavet af BILDRUMS KLIPPARK v/ Gunnar Sillén og kan hentes gratis på støtteforeningens hjemmeside.

Bild 08x

Bild 00

Skibet vil pynte på anlægget, og Isolda kan bruges som fragtskib i epoke 2 og 3 og som museumsskib i de nye epoker, så skibet kan bruges alle steder.