Udskriv

Færgeoverfarten Bonn - Oberkassel.

640px-Trajekt im Strom

Færgen "Sieg" på vej ind til Oberkassel.

I 1857 overtog Rheinische Eisenbahngesellschaft , RHE konkurrenten Bonn - Cölner Eisenbahn og begyndte at bygge jernbanestrækningen på Rhinens venstre bred, så der nu var jernbane på begge sider.

I de følgende år blev strækningerne forlænget og forbundet til en række andre jernbaneselskaber, og selskabet fik koncession til at forbinde de to strækninger på højre og venstre bred med en jernbanefærgeforbindelse ved Bonn.

Færgerne var mage til selskabets eksisterende jernbanefærger på de to overfarter mellem Spyck og Welle (nær Emmerich og Kleve ), og mellem Rheinhausen og Hochfelds ( i Duisburg ) , som blev indviet i 1865 og 1866.

Bonn - Oberkassel overfarten, der blev indviet i 1870, fik tre færger, "Sieg", Agger" og "Wupper", som var drevet af dampmaskiner med store drivhjul, som trak færgerne over floden ved hjælp af to kabler.

640px-Trajekt an Land

Vognene trækkes i land i Bonn o. 1900.

 Færgerne kunne transportere ti godsvogne, syv personvogne eller et lokomotiv. Overfarten tog omkring 20 minutter, inklusive rangering til og fra færgen.

Færgeruten var i drift indtil begyndelsen af første verdenskrig, hvor overfarten blev indstillet under krigen.  I 1919 blev overfarten nedlagt permanent, og en del af færgelejerne og havneanlæggene blev fjernet, medens resten blev brugt til andre formål. De sidste rester af færgeanlægget forsvandt i 1970'erne.

Modellen

IMG 0797

Mondorfer Herrenkegelclub Kallboys kan åbenbart mere end at spille kegler, for de har en glimrende hjemmeside, hvor de har meget forskelligt om byen Mondorfs og omegnens historie. Blandt andet har de lavet en lang række kartonmodeller, som kan downloades fra siden.

En af modellerne er "Trajekt Bonn - Oberkassel", altså den nævnte færgeoverfart, som lå kun 8 km fra Mondorf. Modellen er oven i købet i skala N, så her er der mulighed for at få en jernbanefærge fra epoke 1.

Modelarket, en pdf-fil,  kan downloades her. Filen er på 20 sider og rummer ud over en beskrivelse af overfartens historie en meget udførlig byggevejledning og de mange klippeark.

IMG 0813

aaa prellbock

Og det er en model med flotte detaljer.

seite1

side 1

seite2

side 2

Marmorstøtten, der holder modellen, er opså på klippearket, så færgen kan bruges som pyntemodel,

IMG 0812

og der er vogne, som kan stå på dækket.

Det er givetvis muligt at lægge rigtige skiner på dækket, så færgen kan indgå i driften på anlægget, men jeg har ikke set nogen beskrivelse herpå.

God fornøjelse med byggeriet.