Udskriv

Byg et gasværk

Tidligere var gasværker med store gasbeholdere en almindelig del af bybilledet, og de lå ofte i nærheden af jernbanen, så kul til gasproduktionen kunne komme frem. Gasværkerne blev etableret i slutningen af 1800-tallet og de fleste blev lukket inden 1970.

1602786

Rønne gasværk. Klikbart billede.

Her ses gasværket i Rønne, som kunne passe fint til et modelbanediorama i epoke 3. Værket havde et sidespor fra Rønne station.

Valby gasværk

Valby Gasværk

Medens Rønnes gasværk var et af de mindre, var Valbys Gasværk et af de store (hvilket man kunne se, da det eksploderede i 1964 og lagde store dele af Valby øde…)

fig2 1

Og grundridset af Hjørring Gasværk viser, at det også var et pænt stort anlæg med jernbanespor øverst i billedet. Lige uden for billedet foroven ligger Hjørring Station.

Modellen

Det tyske firma 3k-Modellbau, der laver kartonmodeller, har lavet et lille gasværk, som kan downloades gratis fra firmaets hjemmeside.

gas3

Værket består, som det fremgår af billedet, af en bygning, en hængebane til transport af kul og en enkelt gasbeholder, foruden en godsvogn og en stopbom.

gas1

Eksempel på ark med del af bygning.

Det består af 12 ark, som skal printes ud, så værket kan samles, og er er en grundig byggevejledning med.

gas2

Eksempel på ark med bundplade.

Det hele er lavet af karton, også godsvognen, og der er bundplader med, hvis man ikke vil sætte værket på anlægget, men bygge et diorama.

Vil man have et større værk, er det nemt: det er bare at printe beholderen ud flere gange.

Det hele kan hentes på 3k-modellbaus hjemmeside. Filerne hentes samlet som en .rar-fil. Kan man ikke håndtere dette format, kan arkene hentes her som PDF.

God fornøjelse med byggeriet.

27.03.16