Udskriv

dmjuscan1 

DMJU Udstilling april 2016

 DMJU’s 21. Internationale Model Jernbane Udstilling blev afholdt i i Bramdrupdam ved Kolding i weekenden 2.-3. April 2016.

Jeg besøgte udstillingen lørdag og kom kort efter, at udstillingen var åbnet kl. 10. Jeg måtte stå i kø ved indgangen for at få billet – efter at jeg havde fundet en parkeringsplads et godt stykke væk. Der var trængsel både udenfor og indenfor.

hal1

En del af Hal 1 ved indgangen. Klikbart billede.

Udstillingen fyldte denne gang tre haller, og som sædvanlig var der masser af modeltog i alle størrelser. Mange klubber havde valgt at komme for at vise noget frem, og de handlende var også mødt talstærkt frem for at få en bid af kagen.

Stemningen var god, og de mange, jeg fik en snak med, var i godt humør. Der var flere, der havde kommentarer, og jeg måtte stå skoleret et par gange på grund af min 1. april artikel om reklamevogne fra Coop, men det var sjov alt sammen.

Der blev kigget og vurderet ved de mange anlæg, og det blev der også ved salgsstandene, der bugnede af udsalgsvarer og fantastiske tilbud om 2-for en pris, 50% rabat osv.

Det var selvfølgelig mest i H0, men skala N var nu godt repræsenteret mange steder, og der var gode tilbud, både nye og brugte.

IMG 9616

Viggo - still going strong...

Viggo Hejlesen havde en pæn stand med en del i skala N og var som altid i hopla, selv om han ikke længere er nogen vårhare. Viggo er endnu ikke præserveret og udstoppet, selv om processen efter sigende så småt er sat i gang. Mon ikke Viggo er med igen næste år.

Lars fra Togdillen havde også en stand, hvor han solgte reklamevogne i H0 – fantasivogne med reklamer for diverse danske firmaer. Flotte vogne, og der var også nogle med Coop-reklame.

Togcenter Gentofte havde denne gang taget brugte ting i skala N med, og der var mange danske ting fra diverse småserieproduktioner i mellem.

theis

Theis fortæller Deres Udsendte om sine priser. Udsnit af foto taget af Bjarne Hjortø.

Priserne var efter min opfattelse meget høje, men Theis fortalte, at varerne var prissat efter, hvad markedet i øvrigt viste, og tingene blev solgt, så han var ikke så bekymret.

IMG 9708

Felderbanens stand fyldte godt i hallen. Klikbart billede.

Felderbanen var på hjemmebane og havde en stor stand midt i hal 1, og der blev solgt løs hele vejen rundt. Jeg fandt også lige en vogn, jeg absolut måtte have med hjem.

IMG 9714

USA-modulerne kørte med en roterende sneplov - selv om det tydeligt var sommer. Klikbart billede.

Der var tog med ægte damp – Live Steam – i spor 1, flere modulanlæg med danske og amerikanske tog, der tøffede og brummede og fløjtede. Flere af disse anlæg var sammensat fra flere klubber , så de blev meget store, lige netop ideen med modulanlæg.

Der var alle størrelser fra Store tog, man kunne sidde på, til skala z.  

myspor1

Klikbart billede.

Spor 1 trekanten viste denne flotte My, som kørte rundt med fuld lyd på. 

Qspor1

Klikbart billede.

og denne lille Q-vogn. Det ser godt ud i denne skala.

Skala N var repræsenteret med tre anlæg.

IMG 9609

Garsdale Head. Klikbart billede.

DMJU havde inviteret det engelske Garsdale Head, et flot paradeanlæg med en moderne engelsk station, hvor publikum stod, 

IMG 9612

forsiden. Klikbart billede.

og en stor opstillingsstation på bagsiden, hvor hele anlægget blev styret.

IMG 9614

og bagsiden. Klibart billede.

Togene kunne så køre rundt eller frem og tilbage efter ønske. Anlægget blev passet af en ældre herre og to ikke helt unge damer i stil med Miss Marble.

garsdalebro

Flot detalje fra anlægget. Klikbart billede.

Nmodulgruppen stod i hal 1 med et stort modulanlæg. En del medlemmer fra Nmodul vest var med på standen, og der blev kørt og snakket.

IMG 9699

Nmodulgruppens anlæg. Klikbart billede.

IMG 9717 

Nysted Station. klikbart billede.

TogcafeN stod ved siden af med sit flotte anlæg, som er meget detaljeret og genemført og altid vækker interesse

IMG 9700

TogcafeNs anlæg. Klikbart billede.

og som også denne gang trak mange interesserede, der kiggede på anlægsdetaljer og tog.  Og der var nok at se på.

IMG 9742

Vandelbanens SM1 på vej. Klikbart billede.

cykelvrag

En gammel cykel er havnet i åen.

modelarkbyg

 Vognmodeller og ætsark. Klibart billede

TogcafeN viste nogle flotte vogne og byggesæt, som cafeejerne selv har fremstillet som ætsark og bygget. En del halvfærdige modeller stod i en montre på anlægget, og der var mange, som stod og drømte om af fat i nogle af dem.

IMG 9598

Isbyg

 lilleqbyg

Klikbare billeder.

De færdige modeller kørte rundt på anlægget, hvilket ikke gjorde interessen mindre. Det var vogne fra 50’erne, bl.a. godsvogne fra DSB og TKVJ, og der var Q-vogne, åbne vogne med bremsehus, kølevogne, og  lokomotiver som ”David” og Frichs firkant.

HHJ M3

Frichs Firkant HHJ M 3, også et af byggesættene. Klikbart billede.

IMG 9563

David med stor og lille Q-vogn. Kikbart billede. 

IMG 9564

SKRJ M 4 "David". Klikbart billede.

IMG 9567

TKVJ åben godsvogn litra PA. Klikbart billede.

IMG 9573

TKVJ Q-vogn med bremsehus. Klikbart billede.

qmplatform

Q-vogn med bremseplatform. Klikbart billede.

IMG 9575

Heste kan også omme med toget. Klikbart billede.

IMG 9588

DSB Litra IS Kølevogn. Klikbart billede.

IMG 9589

Postvogn litra Do. Overdelen er bygget af plast. Klikbart billede. 

Opstillingsbanegården er inde i anlægget

IMG 9731

Opstillingsbanegården. Klikbart foto.

Og man kommer ind og via to sidespor på den ene langside.

sidespor 

Sidespor til opstillingsbanegården.  Klikbart billede.

Martin Bech, som er med i Syd og Vestsjællands Modeljernbaneklub, havde færdige støbninger af signalhoveder til dværg- og PU-signaler med.

IMG 9747

Signalerne kommer snart til salg, og man kan vælge på flere niveauer lige fra løse signalhoveder over bygesæt med forskellige dele til færdige signaler. Spændende. 

Det var mit generelle indtryk, at skala N fyldte mere, end det plejer på messen. Der var mange N-folk rundt omkring, ikke kun de faste medllemer af modulklubberne, men mange andre, som fik en snak og "købte lidt ind". Ved middagstid var der rigtig mange besøgende og tæt af mennesker, men det tyndede ud i gæsterne i løbet af eftermiddagen, så der til sidst var god plads.

Der havde dog været et godt besøg, sagde de på en af standene. Lørdag er generelt ”handelsdag” hvor modelbaneentusiasterne – nørderne – kommer og ser på og køber ind. Søndag er ”barnevognsdag”, hvor det er hele familien, der kommer. Og der købes ikke så meget ind, når ”mor” er med…

Nå, til sidst gik det hjemad igen.  Mon ikke mange af gæsterne kommer igen i Køge næste år.  

Denne reportage viser kun et lille udpluk af de mange oplevelser.

Se Bjarne Hjortøs mange billeder fra messen her.

 

03.04.16