Udskriv

 Reklamevogne fra Togdillen

 tog2

klikbart billede.

Togdillen har i oktober 2016 lavet en serie danske reklamevogne uden virkelige forbilleder.

Det er vogne med reklamer for forskellige nuværende og tidligere danske firmaer og produkter som Cirkel Kaffe, Mærsk, Danæg, OMA, Føtex, Tuborg, Caltex, Valo, og mange andre, se dem alle på Togdillens hjemmeside.

Der er i alt 53 varianter lavet i et nummereret oplag på 50 stk. af hver

esker

Vognene leveres i solide papæsker med skumgummiindlæg, som beskytter ved transport.

 etiket

Æskerne er mærket med vognvariant og nummer.

Der er to vogntyper, en med bremsetårn

daneg

klikbart billede.

og en uden.

faxe2

klikbart billede.

Alle vogne er litreret IAL med forskellige numre i 19… serien og har DSB-logo.

Vognene har som nævnt reklamer for forskellige danske firmaer og er derfor nok private vogne. De burde derfor have litra Z med et underlitra.

Vognen med bremsetårn har lidt kortere vognkasse på grund af tårnet.

mål i mm. med tårn uden tårn
LOP 58,75 58,75
akselafstand 32 32
vognkasse 50 53

Trykkene er fine og læselige, om end lidt tykke i det nogle steder. Det er rastertryk med de begrænsninger, det giver, men det er kun helt tæt på, at det kan ses. På afstand er trykkene pæne og let læselige. Selv dørene er trykt på vognene, men det virker godt nok, især på afstand. 

tryk2

Vognsiderne er helt glatte uden riller, eller detaljer, sikkert af hensyn til trykket,

gavl

men gavlene er med rillebrædder,

bund

og der er detaljer i vognbunden.

Der er ikke kortkoblingskulisse, men koblingerne kan ifølge Togdillen udskiftes med f.eks. kortkoblinger. Jeg har endnu ikke prøvet.

Hjulene er Minitrix-hjul. Vognene har en god vægt, og ruller fint i sporet.

Kommentar

Karoline

klikbart billede.

Lad mig slå det fast med det samme: Der er tale om fantasivogne. Vognene har ikke konkrete forbilleder, og målene passer ikke helt på eksisterende vogne.

Ial-vognen så helt anderledes ud, og vognene med bremsetårn minder nok mest om litra IKD, selv om målene heller ikke passer helt på den type.

Nittetællerne – og dem plejer jeg at være en af – er måske stået af for længst, men det behøver de ikke.

Mange af os kører ikke strengt epoke-Dansk, men blander gerne materiel fra forskellige epoker og selskaber sammen. Der er folk, der decideret samler på reklamevogne som f.eks. ølvogne, hvoraf størstedelen næppe har kørt i virkeligheden, og i hvert fald næppe i samme udseende som modellen.

Vi har meget dygtige modelbyggere, som kan lave korrekte vogne ned til de mindste detaljer, og der findes byggesæt, som de fingernemme kan forvandle til meget flotte helt korrekte vogne, men størsteparten af os kører med det, vi kan få fat i, og heller ikke de færdigbyggede ”rigtige” vogne fra de store producenter ligner forbilledet til punkt og prikke. Er du tvivl, så kig rundt på hjemmesiden her med omtale af de forskellige fabrikanters vogne.

Det ville da være fint, at der kom vogne som havde et konkret forbillede og havde korrekte mål og udseende, men der er langt imellem. Det meste er ommalede tyske modeller, som kun ligner ”næsten”. Og det gælder så også TogDillens vogne.

tog1

klikbart billede.

Men generelt betragtet er vognene flotte og ser godt ud på anlægget. De er iøjnefaldende, har fine farver og er et godt mix til godstogene på sporet.

Der er mange varianter at vælge imellem, så der burde være noget for enhver smag.

banedanmark

Et par stykker af BaneDanmarks godsvogne kan da holde i baggrunden på et depotspor, ølvognene kan indrangeres sammen med de mange andre ølvogne, vi har i model, har du et mejeri, et fragtfirma eller hvad det nu er, så er der en vogn, der kan passe.

Ellers kan du få lavet dine egne vogne med det logo, du ønsker, f.eks. en klubvogn eller en firmavogn

advodan1

Her en reklamevogn for et kendt, dansk advokatfirma

Og skal det være mere DSB-agtigt, så kan nogle stykker jo gå sammen og få lavet en serie ”Kødvogn”, ”Mælkevogn” eller lignende.

Der er mange muligheder.

 

26.10.16