Udskriv

Kort Nyt 

 

Her vil jeg bringe diverse nyheder, oplysninger og andre ting, som vedrører spor N.

Til ældre nyheder
18. december 2010

Lemkes nye hjemmeside er nu i luften og er et besøg værd.  Bemærk, at den danske My ikke er med på listen over NOHAB-lokomotiverne.

Det kunne tyde på, at den er udgået af produktionen, så den er nok snart udsolgt.

 

 

15. december 2010

Arnold har udsendt sit nyhedsblad for december med containervogne og tankvogne.

Se nyhedsbladet her.

12. december 2010

Nu vi er ved det med blade:

Piccolo Express, som er et internetblad, jeg har tidligere nævnt her, når det udkom, er vistnok stoppet. Der er mig bekendt ikke kommet nye numre siden august 2009.

us-blad

Det amerikanske internetblad "Model railroad Hobbyist Magazine" kommer 10 gange årligt og kan læses online eller downloades gratis. Selv om bladet er (meget) amerikansk, og der - så vidt jeg har set ved en hurtig gennembladning - ikke er så meget direkte om skala N (og slet ikke dansk), er der givetvis meget at hente for danske modelbanefolk, både tips og inspiration.

Jeg vil ikke her nævne bladet, hver gang det udkommer, men det kan findes via link-siden, hvis adressen skulle være smuttet. Der kan også tegnes et gratis abonnement, så der kommer en mail, når det nye nummer er på nettet.

 

11. december 2010

lok102

Det nye nummer af "Lokomotivet" er kommet. Bladet er på 48 sider.

Heraf er 12 sider redaktionelt og annoncer. Der er artikler om klubanlægget "Hedegaardens Privatbane" (6 sider), bygning af danske godsvogne (6 sider), DSB litra K (5 sider), oprangering i epoke III (4 sider), forbedring af danske UIC-vogne (3 sider), et krantog i model (3 sider) samt de faste rubrikker med nyheder og læserindlæg.

Der er ikke noget om skala N udover Kystbanens annonce på bagsiden. Og dog..

Redaktionen skriver i lederen, at det kniber med økonomien, hvorfor abonnementet kun kan fornys for to numre, idet redaktionen ikke er sikker på, at der er penge til at fortsætte bladet. Redaktionen angiver forskellige grunde til, at ca 100 abonnenter ikke har fornyet abonnementet, herunder at epoke IV har været nedtonet, og flere læsere har som grund anført, at Lokomotivet ikke længere skriver om skala N. Redaktionen søger derfor forfattere til dette område.

-----

banen120

Også det nye nummer af "banen" er kommet. 130 sider, hvoraf ca 23 sider er redaktionelt og annoncer. En omtale af et meget stort og flot spor-0 anlæg fylder 16 sider, Hans Gerner Christiansen er på en nostalgisk rejse til Skanderborg og Silkeborg (12 sider) , Hobbymessen i Valby og nyheder derfra omtales over 9 sider, der også noget om et H0e-anlæg (9 sider) DSB stationsure (5 sider) udstillingen på Teknisk Museum i Helsingør (5 sider) samt omtale af forskellige nyheder fra ind- og udland, bygning af huse og de faste rubrikker.

Og så er der skala N, som har ca 7 sider i bladet. Der er en god omtale af et nyt startsæt fra Fleischmann, kort omtale af Minitrix My 1103, rensning af hjul og skinner og diverse nyt. Selv skala-n.dk er nævnt, Fornemt!.

Redaktionen ser i lederen forholdsvis positivt på udviklingen, herunder at "banen" er inde i en stabil udvikling, og at abonnementsprisen ikke forventes at stige foreløbig. Et abonnement på seks numre koster 580 kr., et halvårsabonnememt kr. 290,50. 

En kommentar:

Jeg håber ikke, at "lokomotivet" må lukke. Som læsere af denne hjemmeside kan se, har jeg gennem tiden gjort flittigt brug af "lokomotivets" artikler og oplysninger, og der er meget at hente for skala N folk i bladet, selv om artiklerne primært retter sig mod H0. Et årsabonnement koster kun 500 kr, eller det samme som to godsvogne.

Også i "banen" er der meget for pengene, ikke kun modelstof, men megen inspiration til anlægget fra inland og udland.

Vi må støtte op om de danske modelbaneblade. Tegn abonnement på et af dem eller gerne begge, det koster kun en tusse (endda fordelt over flere gange, hvis du betaler hvert halvår) og der er mange timers interessant læsning og inspiration i dem begge.

 

8. december 2010

Bag det eksotiske navn Portabobinas descubierto Renfe gemmer sig nogle spanske, åbne godsvogne litra shhmms til transport af metalruller - "coils" - fra den spanske producent MFTrain. Vognene kører efter det oplyste internationalt, jeg ved dog ikke, om de har  været i Danmark.

MarrnOxidox

Vognene - fem forskellige med hvert sit nummer -  kommer i 2 farver, rødbrun og grøn, og i et sæt med alle fem vogne. Vognene har NEM-koblingsskakt, og rullerne er aftagelige.

Set5-x

klikbart billede.

 

5. december 2010

svensksignal

Så er der snart mulighed for at få rigtige, virksomme dværgsignaler på anlægget.

Bo Andersson i Sverige har lavet en serie byggesæt til svenske signaler, hvoraf dværgsignalet er mage til det danske dværgsignal, bare spejlvendt.

signalplade

Der er ti signaler i et sæt, 6 dværgsignaler og fire PU-signaler.

Til signalet bruges 0.25mm lysleder. Denne meget lille tykkelse er nødvendig for at få plads til skyggen.

Signalet er, som det ses på billedet ovenfor, ikke stort, når nipsenålens hoved er 3,92 mm i diameter.

Flere detaljer kan fås hos Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. , hvor signalerne også kan bestilles.

 

 
4. december 2010

Torben Ziegler har på sin hjemmeside www.danskmodel.dk en interessant julekalender med billeder af forskellige danske modeller fra 1946 og fremefter.

Kalenderen fortjener et besøg, der er også skala N ting imellem.

------

VT11.5

billedet er klikbart

Fleischmann har nu udsendt den nye udgave af (Roco-)togsættet VT 11.5, som var forbilledet for Ma-lyntoget, så nu er der mulighed for at få bygget det danske lyntog. Ombygningssæt kan stadig fås hos togdillen.

Den nye model, der har katalog nr. 741001, har LED-belysning og er forberedt for decoder med NEM-stik i en af vognene, men ellers er alt desværre ved det gamle, også de røde plastiktandhjul i drevbogien.

En version med decoder og lyd er kommet med katalog nr. 741071.

-Leig

billedet er klikbart

Fleischmann har også udsendt det nye vognsæt "Leig-Wageneinheit", som blev varslet i Nürnberg i februar 2010.

Der er tale om to sammenbyggede godsvogne, beregnet til stykgods, og det nye er, at vognene er udstyret med decoder, så dørene kan åbnes og lukkes, endda enkeltvis, ved fjernbetjening. 

Vognene kommer i 4 udgaver: ÖBB kat. nr. 830681, DRG, kat. nr. 830682, DR kat. nr. 830683 og DB kat nr. 830684 (vist ovenfor). 830681 indeholder een vognenhed, de øvrige sæt to enheder.

Vognene har, så vidt jeg ved, aldrig kørt i Danmark.

 

1. december 2010 

tankstart

Tankcontainere er blevet populære, og nu kommer en serie byggesæt fra den tyske småserieproducent MicroLife.

Tankcontainer

Eksempel på ubemalet container

Sættet er et samlesæt til en ubemalet container og man skal så selv klare færdiggørelse og bemaling. Overføringsmærker til flere typer kan købes hos producenten.

Der er syv varianter, nogle af dem kan ses her:

mgk01_10

mgk03_10

mgk06_013

mgk07_012

Resten findes på producentens hjemmeside.

Der findes også færdige containere i handelen, bl.a. fra Trix. Se mere her.

 

29. november 2010

scand2x

Conys Modellbau har lavet en ny færge til selvbyg. Denne gang er det bil- og togfærgen "Mecklenburg-Vorpommern", som er lavet i 1:250.

Færgen, der har 5 spor på ialt 945 meter og sejler mellem Rostock og Trelleborg, er bygget i 1996 og ombygget i 2003, Færgen er altså helt moderne.  

Modellen kan også laves i 1:160, hvis der er interesse for det. I denne skala bliver "Mecklenburg-Vorpommern" ca 125 cm lang og vil altså fylde godt på anlægget. Interesserede kan kontakte Conys via hjemmesiden.

scand1x

   

18.november 2010

piko40400

Piko fortsætter indtoget på skala N markedet.

De seneste nyheder kan ses på Pikos hjemmeside. Det er en række tyske og franske lokomotiver.

---

 

snegsfrastuttgart

På Modellbau Süd-messen i Stuttgart præsenterede N  denne imponrerende snegl eller Gleiswendel, som det hedder dernede.

Her en er film fra dagens messe i Stuttgart, hvor sneglen kan ses i drift (til sidst i filmen).

 

15. november 2010 
 

t43_600

Den svenske småserieproducent Möllehems Gårdproduktion har lavet det svenske rangerlok T 43 som byggesæt. Lokomotivet kan fås både med drev og som standmodel.

Contec har i sommer købt et T 43, så lokomotivet kan også ses i Danmark. Se lokomotivet her.

Möllehems Gårdproduktion har tidligere udsendt et byggesæt af den kendte, svenske godsvogn litra O/Oms.  Se Kort Nyt for 4. februar 2010.

 

14. november 2010

 

Hobbytrain/Lemke har udsendt en nyhedsbrochure med alle de aktuelle nyheder.

Hent nyhedsbrochuren her.

7. november 2010 

flag

En billedrapport fra Hobbymessen i Valby denne weekend kan findes på Eriks hjemmeside www.my1287.dk som fejrer to års fødselsdag i dag. Tillykke.

 

 

5. november 2010

kat-vogn

Arnold har udsendt sin nyhedsbrochure for efteråret 2010.

Der er lokomotiver med Simplex-kobling og en del godsvogne.

Hent brochuren her.

 

 

19. oktober 2010

S03762Ux

DSB traktor 23 på centralværkstedet i København 1973. Foto Dansk jernbanearkiv

breuer-offen-3

Ndetail kommer nu med den åbne Breuer-rangertraktor, som DSB havde fem af i perioden 1928 - 1973.

breuer-platine

Traktoren kommer som et byggesæt med alle dele, så der kan bygges en rulleklar model i hvidmetal. Der er ikke plads til motor, så der skal en "motorgodsvogn" til, hvis den skal køre selv.

Se mere på Ndetails hjemmeside.

 

14. oktober 2010
 

banen119

Banen nr. 119 oktober-november 2010 er kommet.

Bladet er på 130 sider. Heraf er 25 sider redaktionelt og annoncer. Der er stor omtale af Ms-lyntoget (15 sider), Flemming Søborg har besøgt et spor-H0 anlæg (9 sider), Hans Gerner Christiansen fortæller om en rejse til Hedehusene (10 sider), der er en rappprt fra en tur til damp i Trier (9 sider) , bygning af et Hareskov station i model (7 sider) og meget andet, herunder noget om et engelsk anlæg, MR i Polen, samt de faste nyheds- og læserbrevssider.

I skala N er der denne gang lidt om lys i personvogne og omtale af nyheder fra Fleischmann, et lille bayersk damplokomotiv, et flot personvognssæt "Classic Courier" og så litra Rs, hvor det ud fra katalogbilledet anføres, at DSB-vognen har forkerte bogier, hvilket heldigvis ikke er rigtigt, det er billedet der er forkert.

 

5. oktober 2010

Her er en fin omtale af modeltogsudstillingen på Teknisk Museum i Helsingør 2. - 3. oktober.

 

2. oktober 2010 

En ny modelproducent er kommet på banen. Firmaet MM-Modeller skriver på hjemmesiden

MM-modeller bygger modeller efter ønske ud fra byggesæt
MM-modeller tilbyder ombygninger efter ønske af dine modeller.
MM-modeller tilbyder patinering efter ønske af dine modeller

Mikkel Møller Nielsen, som ejer firmaet, oplyser at han også arbejder med skala N, hvis der er interesse for det, så nu er der hjælp at hente for dem, der ikke kan selv.

 

24. september 2010

 

lint12586

Minitrix Lint er nu også kommet i profi-udgaven med kat. nr. 12586. Profiudgaven er mere detaljeret end Hobby-udgaven, bl.a. med finere påskrifter.

 

22. september 2010
 

lok101

"Lokomotivet" nr. 101 september 2010 er kommet.

Bladet er på 40 sider, hvoraf 8½ side er redaktionelt og annoncer. Der er artikler om godsvogne hos privatbanerne (7 sider), opstilling af signaler (4 sider), litra Pfr (3 sider), noget om dioramabygning, hjulfærgen "Alexandrine", Hede Nielsens vogne, en kalkvogn fra ETJ og de faste klummer om nyheder mv .

Skala N når kun lige med i annoncen på bagsiden, men ellers ikke.

---

Og så skal jeg da lige omtale banen, som kom for en måneds tid siden, men endte i "stakken" uden at blive nævnt.

banen118

Banen nr. 118 august-september 2010 er kommet.

Bladet er på 130 sider.  Heraf er 20 sider redaktionelt og annoncer, Flemming Søborg har besøgt et spor-0 anlæg (11 sider), Hans Gerner Christiansen fortæller om en rejse til Odder og Hov i 60'erne (10 sider) der er besøg på kongevognsudstillingen på jernbanemuseet i Utrecht (9 sider) bygning af et dansk anlæg (7 sider) GM-stævne i Sverige (8 sider), bygning af Lillebæltsbroen i 1:87, omtale af mange nyheder, bl.a. Bcm, S-maskinen, ECO, Dm samt de faste nyheds- og læserbrevssider. I skala N er der en kort omtale ef Fleischmanns dfo-tankvogne, men ellers intet.

 

14. september 2010

lint12285-3

lint12285-2

Så er Minitrix Lint også kommet i DB-udgaven. Det er i denne omgang kat.nr. 12585, altså "Hobby-udgaven".  Denne Lint kører for "SauerlandNetz".

 

 
8. september 2010

bobinero003x

Den spanske producent MFTrains har udsendt en serie spanske lukkede godsvogne litra Shimmns type JJ92.

Der er lavet vogne med fem forskellige løbenumre kat nr. N32001 -5, som kan købes enkeltvis eller i et sæt kat. nr. N32008 med alle fem vogne.

Samtidig har MTFrains i anledning af firmaets et-års jubilæum lavet en engangsserie af samme vogn i begrænset oplag med såvel patinerede som grafittihærgede vogne.

novedadx

 Kat. nr. 32006 Shimmns patineret

novedad2x

Kat. nr. 32007 litra Shimmns patineret og med grafitti.

Vognene kan købes direkte på firmaets hjemmeside.

 ------

H23510x

Svellestoppemaskinen fra Hobbytrain kan nu med kat. nr. 23510 fås i en umotoriseret udgave til dem, der bare gerne vil have maskinen stående et sted på anlægget.

 

5. september 2010 

aalborgbanegaard

Peter Knap har bygget en kartonmodel af Aalborg Banegård. En PDF-fil med et klippeark kan hentes på hans hjemmeside http://www.solvangprivatbane.dk/ 

Der står på hjemmesiden, at han er inspireret af Steens byggesider, herligt!.

Der er også et par andre bygninger på hjemmesiden. 

 

 

29. august 2010

Kato har udsendt tre nye udgaver af NOHAB-lokomotivet.

 

 K2885

My 1125 STRABAG Santa Fe kat. nr. 2885

 K2886 

My 1131 STRABAG GM Demonstrator kat. nr. 2886

 K2887 

CFL 1604 kat. nr. 2887.

 

 
22. august 2010

lint-1

Minitrix kat. nr. 12588. Foto Andy Handrick.

Så er den første udgave af Minitrix LINT i handelen. Det er katalog nr. 12588 Alstom. De næste udgaver skulle komme i september.  

  

17. juli 2010

Det kinesiske firma Sanda Kan, som er en af de største modeljernbanefabrikker, har opsagt produktionsaftalerne med størstedelen af sine europæiske kunder. Det påvirker ikke kun Märklin med Trix, Brawa, Brekina, Hornby, men også en række andre europæiske firmaer. Opsigelsen skyldes bl.a. at pris- og lønniveauet i Kina er steget, så kontrakterne ikke længere er så gode.

Mange af kunderne er derfor nødt til at opgive en del modeller eller skubbe produktionen af dem (langt) ud i fremtiden, medens der søges nye fabrikker. Vi kan vist godt gå ud fra, at de annoncerede priser ikke uden videre gælder i fremtiden.
Lemke har allerede meddelt, at det schweiziske togsæt IC 2000 (H25101- H25102 – H25103 – H25104 – H25105) bliver forsinket i 4 måneder.

Det annoncerede Lint togsæt fra Trix, som skulle komme her i sommer (første sæt var varslet til udsendelse i juni) er foreløbig skubbet til september.

Som sagt så mange gange før, modellerne kommer, når vi ser dem....

  

Ældre nyheder:

Til 2010 1. halvår
Til 2009 2. halvår
Til 2009 1. halvår
Til 2008 2. halvår
Til 2008 1. halvår
Til 2007 2. halvår
Til 2007 1. halvår 
Til 2006 2. halvår 
Til 2006 1. halvår
Til 2005 2. halvår
Til 2005 1. halvår
Til 2004 2. halvår
Til 2004 1. halvår
Til 2003 2. halvår
Til 2003 1. halvår